2018. április 28., szombat

Tulipános láda Dekor zománccal és Repedő rendszerekkel

A Dekor zománcfestékek nemcsak fedőfestéknek kiválóak, hanem más technikák és effektek alapjaként és kiegészítőjeként is jól alkalmazhatóak. Most két ilyen rendszer, a Transzparens (átlátszó) repedő gél és a Repedő festék alá használtuk. Egy tulipános ládikót készítettünk ezzel az érdekes párosítással, és azt is eláruljuk, hogy miért jó alapnak a Dekor zománcfesték.





Szükséges anyagok és kellékek:

- Dekor zománcfestékek (elefántcsont és szürke)
- Repedő festék rendszer (fehér)
- Transzparens repedő gél
- Befejező viasz (barna)
- Pentart 3db-os fadoboz szett 26x9,3x15cm cikkszám: 6338
- Bármilyen mintás vagy népi motívumos stencil
- Pentart fém kiegészítők: fém dobozláb/cikkszám: 27505, fém sarokvédő/cikkszám: 27512, fém fogantyú/cikkszám: 27509
- Valamint ecsetek, ragasztószalag, hajszárító, stencilecset, szivacs és csillag csavarhúzó.



Először szereljük szét a dobozt. Sokkal könnyebb dolgunk van, ha a szerelvények nincsenek útban festéskor. Ezután a doboztetőt az elefántcsontszínű Dekor zománccal, a doboz alsó részét pedig a szürke színű zománcfestékkel kenjük be egy rétegben.



Miért használunk alapnak Dekor zománcot a repesztéshez?
Egyrészt azért, mert meg szeretnénk mutatni nektek, hogy ugyanolyan jó választás, mint a dekorfesték vagy az akrilfesték. Másrészt pedig azért, mert a Dekor zománcfesték „mázas” felülete rendkívül jó alap a repedő rendszerek alá.
A zománcréteg megakadályozza, hogy a repedő rendszerek első komponensei túlságosan beszívódjanak a felületbe. Az így előkészített alap nagyon jó feltételeket biztosít a repedezettség kialakulásához. Kezdjük a munkát a doboz alsó részével. A teljesen megszáradt zománcozott felületre vigyük fel a repedő festék egyes komponensét. Száradás után pedig a második komponenst, magát a festéket (fehér). Hajszárítóval siettethetjük a repedések kialakulását.



A kész felületre helyezzük a stencilünket, és ugyanazzal a szürke Dekor zománccal, melyet ehhez az alapozáshoz használtunk, stencilezzük fel a mintát. Ha megszáradt, Befejező viasszal (barna) mélyítsük és emeljük ki a keletkezett repedéseket.



Ezután jöhet a doboztető, amit elefántcsontszínű Dekor zománccal alapoztunk. Erre a felületre a doboz alján használt szürke zománccal stencilezzük fel a kiválasztott mintát. Ha megszáradt a stencilminta is, akkor a Transzparens repedő gél egyes komponensét vigyük fel a felületre.
Hagyjuk megszáradni, majd jöhet a második komponens, mely száradáskor válik átlátszóvá és repedezetté. Természetesen az egész doboznál használhatnánk az egyik, vagy másik repedő rendszert, de meg szerettük volna mutatni nektek, hogy mindkettővel működik a zománcos alap, sőt, kipróbáltuk a tízféle repedő rendszerünk mindegyikével, és kivétel nélkül kitűnően működött alapnak a Dekor zománcfesték.



Ha kész vagyunk a doboz tetejének repesztésével is, akkor a már az előzőekben használt Befejező viasszal emeljük ki a repedéseket. A Transzparens repedő gél repedezettségének nagyságát a második fázis vastag, illetve vékony rétegben való felhordásával érhetjük el.



Végül szereljük vissza a szerelvényeket és a pluszba hozzáadott lábakat, fogantyúkat és sarokvédőket.



Reméljük kedvet kaptatok a Dekor zománcfestékek e módon történő használatához, és ti is kipróbáljátok majd otthon alapnak őket. Alkotásaitokat mutassátok meg nekünk is a Dekor csoportunkban!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...