2018. március 10., szombat

Szív alakú dobozka könnyű modellező pasztával

Szív küldi szívnek szívesen! Van valami különleges abban, ha egy szívecskés dobozt ajándékozunk valakinek. Valahogy anélkül, hogy bármit is mondanánk, ez a forma közli helyettünk amit érzünk, amit mondani szeretnénk. Egy izgalmas alapanyag, pár lépés és máris üzenhetünk szavak nélkül.



Szükséges anyagok és kellékek:

- Szív alakú karton doboz
- Alapozó festék (primer)
- Lágy szilikon öntőforma
- Formaöntő por
- Szilikon öntőforma
- Modellező paszta - könnyű (light modeling paste)
- Expressz ragasztó
- Matt krémes akrilfesték (kármin)
- Antikoló festék (fehér)
- Lapos ecset, festőkés
- Szivacsdarabka


Első lépésként a szív alakú formát készítjük el, mert kb. 20-40 percre lesz szükség a kötéséhez: Készítsük elő az öntőformát és a formaöntő port, valamint egy kevés vizet. Egy kis tálkába öntsünk annyi port, amennyit a forma megkíván. Öntsünk hozzá egy kevés vizet és alaposan keverjük el annyira, hogy csomómentes legyen. A keverési arány: 800ml víz/1kg por (nagyjából tejföl sűrűségű masszát kell kapnunk). Természetesen itt nem használunk fel egy kilónyi port, de kisebb mennyiségnél is ez a keverési arány érvényes. Ha már csomómentes a masszánk, akkor öntsük a szív alakú öntőformába. 20-40 perc alatt megköt, de teljes száradási idő kb. 1 nap.


Következő lépésben fessük le a szív alakú doboz külső és belső felületét az alapozó festékkel.


Amíg a doboz szárad, készítsük el a csipkemintát. A szilikon formát töltsük ki a könnyű modellező pasztával, ehhez használjunk festőkést.


Ha mindenhol egyenletesen kitöltöttük a szilikont, a felesleget húzzuk le a festőkéssel, így száradás után szép kontúros csipkemintát fogunk kapni.


Térjünk vissza a dobozunkhoz. Először a doboz aljának a felső peremét ragasszuk ki maszkoló szalaggal. Erre azért van szükség, mert a paszta amit a következő lépésben felviszünk, ad egy struktúrát a felületnek és ha nem ragasztanánk ki akkor a doboz tetejét nem tudnánk rázárni a díszítést követően. Most, hogy a kiragasztással is megvagyunk, jöhet a struktúra kialakítása. Ecsettel vigyünk fel a doboz oldalára bőséges mennyiséget a modellező pasztából, majd még nedves állapotában egy mosogató szivacs darabkának az érdesebb részével kezdjük el ütögető mozdulatokkal pamacsolni. Így érdes hatású, de puha tapintású, strukturált felület tudunk kialakítani. A paszta rugalmasra szárad és megtartja formáját. A végeredmény kicsit a habarcsra emlékeztető hatású lesz.



Óvatosan emeljük ki a öntőformából a szív formát és az expressz ragasztóval rögzítsük a doboz tetejének közepére. A szív forma köré ecsettel vigyünk fel a modellező pasztából és járjunk el ugyanúgy, mint a doboz oldalánál.


A kiöntött és felragasztott szív formát fessük le az alapozó festékkel. Az alapozó és a paszta teljes száradása után a doboz teljes külső és belső felületét fessük le a matt krémes akrilfesték kármin színével.


Ha a festék is teljesen megszáradt, száraz ecsetes technikával minimális festéket használva, fessük át a doboz teljes külső felületét a fehér antikoló festékkel. Ezzel a festéssel szépen kiemeljük a felület strukturáltságát.


Elérkeztünk az utolsó lépéshez. A csipke mintánk is megszáradt, óvatosan emeljük ki a szilikon formából. Igazán szép kontúros, hajlékony csipkemintát kaptunk. Teljesen olyan mintha egy igazi csipke lenne: kellemes tapintású, extra könnyű, szinte hab lágyságú. Könnyű méretre vágni a puhasága miatt. Mérjük ki mekkora darabra van szükségünk a doboz peremére és egyszerűen vágjuk le ollóval, majd expressz ragasztóval rögzítsük a doboz tetejének peremére.


Szavak nélkül, egyszerűen csak szívesen!




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...