2018. március 7., szerda

Reggeliző tálca, az új Dekor zománcfestékekkel

A dekorfestékek színes világa egy fantasztikusan sokoldalú családtaggal bővült 2018-ban.
A magasfényű, lakkozott hatású és hihetetlenül ellenálló vízbázisú festék jelenleg 24 színárnyalatban elérhető. Kiváló fedőképességének köszönhetően egy rétegben is tökéletes fedést eredményez. Alkalmazható fa, papír, műanyag, kerámia, üveg és fém felületeken egyaránt.
Széleskörűen alkalmazható a homedeco területén is, és remek alternatívát nyújt a nem koptatott bútorfestészet világában is. A Dekor zománcfestékkel festett tárgyak utólagos lakkozást vagy viaszolást nem igényelnek. A zománcos festékréteg könnyen tisztítható, így bátran használhatjuk olyan bútorok és tárgyak festésére is, amelyek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve.
Mi most egy reggeliző tálcát festettünk és stencileztünk vele, melyet ti is könnyedén elkészíthettek.




Szükséges anyagok és kellékek:

- Dekor zománcfesték (viktoriánus rózsaszín, cappuccino, elefántcsont és barna)
- Alapozó paszta-lágy (fehér) /csiszolható
- Rusztikus tálca, MDF 36x50 cm (17533)
- Stamperia stencil B méret, 38x15 cm (KSB160)
- Stencilező ecset, ecset, szivacs vagy szivacs ecset, festőhenger szett
- Valamint: ragasztószalag, dörzspapír, vonalzó és ceruza (szükség szerint védőkesztyű)



A fa vagy MDF tálcánkat alapozzuk le a csiszolható Alapozó pasztával. Hagyjuk megszáradni, és ha a fa rostjai érdes tapintásúak, akkor enyhén csiszoljuk meg, hogy sima felületet kapjunk. Az így előkészített felületen a Dekor zománcfesték egyenletes és szép, fényes réteget tud majd képezni.
A zománcfestéket velúr vagy szivacs festőhengerrel vigyük fel a felületre. Használhatunk természetesen ecsetet is a festéshez.



Ha megszáradt az elefántcsont színű zománcréteg is (2-3 óra, hőmérséklettől függően), akkor egy vonalzóval mérjünk ki a tálca belső peremeinél 2-2 centiméteres közöket. A jelölések mentén, ragasztószalaggal „csíkozzuk” a felületet. Ezután a cappuccino színű Dekor zománcfestékkel, és egy szivacs segítségével fessük be a ragasztószalagok között szabadon maradt részeket. Ne várjuk meg, hogy a festék megszáradjon, még nedvesen távolítsuk el a maszkolószalagot.



A csíkos alapra ellenkező irányból ismételjük meg a ragasztószalagos műveletet. Majd fessük rá a viktoriánus rózsaszín zománcfestéket. Ugyancsak szivacsot használjunk vékony rétegben, így egy szép, kockás díszítésű alapot kapunk, melyre legvégül ráhelyezünk egy vintage hangulatú feliratos stencilt. A stencilt nem szükséges külön rögzíteni, mert a festett zománcos alap még tapad annyira, hogy ne mozduljon el a felületén a stencil.
Vegyünk egy kevés barna zománcfestéket a stencilező ecsetre, töröljük le a felesleget, és vékonyan stumpfoljuk be a mintát. Ha elkészültünk, távolítsuk el a stencilt.



A festési munkálatoknál célszerű védőkesztyűt használni, mert a Dekor zománcfesték nagyon tapad, és nehezen tudjuk a kezünkről lemosni a festéket. Meleg vízben, mosószerrel és körömkefével azért eltávolítható, de több időt vesz igénybe a kezünk festékmentesítése.



A Dekor zománccal festett felületek nagyon ellenállóakká válnak, és a szennyeződések könnyen eltávolíthatóak a felületről. A kávéfolt, teafolt, vízfolt és ételszennyeződés tökéletesen letakarítható róla. A nedvesség nem tud beszivárogni a fába, a festék megakadályozza ezt.
A kép jobb oldalán láthattok néhány példát, hogy mi mindenre festhetünk vele. Akár beltéri ajtófélfákat is festhetünk vele, melyek korábban olajfestékkel voltak kezelve, és bármilyen fém felületen is tökéletesen megtapad. Rozsdás vasat is festhetünk vele, a rozsda nem fog átütni a felületen, ahogy a képen is látható.



Reméljük kedvet kaptatok egy kis Dekor zománcozáshoz, és ti is kipróbáljátok ezt a sokoldalú és ellenálló festéket. Alkossatok szépeket, és mutassátok meg nekünk is a Dekor csoportunkban.


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...