2018. február 24., szombat

Könyvtár hangulatú dobozok Pouring Mediummal (akrilfesték hígító)

Ahogy korábban ígértük, bemutatjuk nektek a frankfurti Creativeworld kiállítás, Pentart standjának egyes alkotásait, melyek a helyszín díszletéhez kapcsolódtak. Ilyen például egy dísz és használati tárgyunk is, amely Pentart akrilfesték hígítóval készült. A könyv alakú fadobozokat, az ódon könyvtárak hangulatát megidéző stílusban készítettük el.
Biztosan láttatok már ilyen szép és patinás régi könyveket, amelyeket több száz éve őriznek levéltárakban vagy bibliotékákban. Lássuk, hogyan készült a díszes könyvdoboz a festékfolyatós technikával.




Szükséges alapanyagok és eszközök:

- Pentart könyvformájú fadobozok
- Pouring medium (akrilfesték hígító)
- Pentart matt akrilfestékek: sötétbarna, vörösesbarna, okker, country-zöld, vagy menta, vagy pisztácia
- Pentart Lazúrgél (Paliszander/21507)
- Pentart Krémes akrilfesték - metál (Bronz/28007)
- Pentart Alapozó paszta - lágy (fehér/csiszolható)
- Valamint: ecsetek, szivacsecset, stencilecset, dörzspapír, maszkolószalag, bármilyen betűs stencil, műanyag poharak, keverőpálca és gumikesztyű



Elsőként a könyvformájú dobozokat fessük le a Paliszander színű lazúrgéllel, kívül és belül is, de a fedél tetejét hagyjuk szabadon. Ezt az Alapozó pasztával fessük le két rétegben. Ez az alapozó csiszolható is, mely tulajdonságára a későbbiekben szükségünk is lesz. Maszkoló szalaggal a doboztető éleit leragaszthatjuk, hogy az alapozó ne kenje össze a lazúrozott részeket.

Amíg a dobozok száradnak előkészülhetünk az akrilfesték hígítós elegyek összeállításával. Vegyünk elő négy műanyag poharat vagy edényt, és egy evőkanálnyi akrilfestéket tegyünk mindegyik színből a poharakba. A kiadagolt akrilfestékekre mérjünk négyszer annyi Akrilfesték hígítót (Pouring medium). Alaposan keverjük össze a felhígított festékeket egy keverőpálcával. Ha ezzel megvagyunk a megszáradt doboztetők alapozását csiszoljuk simára egy közepes szemcseméretű dörzspapírral. Így a festékfolyatás még szebb lesz a sima felületen.

Válasszuk ki a négy felhígított szín közül az egyiket, és a maradék három különböző elegyet öntsük bele. Ne keverjük el a színeket, hogy minél márványosabb hatást kapjunk majd az öntésnél.
A doboztető kivételével, a dobozokat ragasztószalaggal védjük a festékfolyatástól, mert csak ezen a területen szeretnénk, hogy mintás legyen a felület. Az összeöntött festéket egyszerűen öntsük a doboztető közepére, és mozgatással oszlassuk el a hígított festéket. A maradékot csurgassuk vissza a pohárba, később felhasználhatjuk majd. A pontos technikát, mely nem ördöngösség, ebben a videóban megnézheted: https://www.youtube.com/watch?v=n5ODDQy51Fw

A doboztetők teljes száradása után (hőmérséklettől és festékréteg vastagságtól függően 2-5 óra) folytassuk a munkát a kiegészítő díszítésekkel. A könyvdobozok nyergével kezdjük a dekorációt, melyhez bármilyen betűmintás stencilt választhatunk. Pentart Krémes akrilfesték-metálból mi a bronzszínűt választottuk, amely leginkább passzol ehhez az ódon könyvtári hangulathoz.
Fessük le vele a könyvdobozok peremét is, és egy keveset tehetünk a csatokra és a zsanérokra is.

Végül a márványozott mintájú könyvborítók széleit, úgy egy centiméteres sávban maszkoljuk ki, és fessük át a korábban használt lazúrral. A fedlapok sarkaira a metál akrillal festhetünk sarokvédőket is.

Az elkészült könyvdobozokat dísztárgyként a polcra is tehetjük, vagy tárolhatunk bennük régi leveleket, fotókat, vagy akár kisebb igazi könyvet is. A kép jobb oldalán a frankfurti kiállítás Pentart standjának egy részletét láthatjátok, ahol ezek a könyvtári hangulatú könyvek mutatták be a Pouring medium termékünket az érdeklődőknek.



Reméljük kedvet kaptatok egy kis könyvtári festékcsorgatásra, és ti is kipróbáljátok ezt a fantasztikus technikát!

Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...