2017. december 15., péntek

Univerzális karácsonyi dísz

Készítsünk fenyőfánkra díszt, ami ha akarjuk elegáns vagy éppen színesen bohókás. Egy díszből miért ne lehetne mindjárt kettő. Mert mindkét oldala más, így kedvünkre variálhatjuk vagy forgathatjuk melyik nap melyik díszhez, színhez van kedvünk.


Szükséges anyagok és eszközök:
- Átlátszó műanyag szív
- Öntapadó stencil
- Metál akrilfesték (csillogó arany)
- Transzparens repedő gél szett
- Delicate metál akrilfesték (antikezüst)
- 3D sablon
- Stencilező paszta (jégvirág)
- Transzparens színező diszperzió (kék)
- Antikoló paszta (fehér)
- 3D dekortoll (arany, fehér)
- Lapos ecset, szivacsecset, festőkés


Alapul most egy akril átlátszó szív forma szolgál. Mielőtt a díszítését elkezdjük, előtte alaposan zsírtalanítsuk le. Ablaktisztítóval töröljük át vagy mosogassuk el, de kerüljük a dörzsis szivacsot, mert megsérthetjük a felületét. Zsírtalanítás után készen áll a felülete a díszítésre.
Az öntapadó stencilt helyezzük a szív formánk belsejébe, de ügyeljünk arra, hogy a középére kerüljön. Mindenhol nyomkodjuk le a stencilt, hogy jól tapadjon, illeszkedjen a domború felülethez, így nem fog aláfolyni a festék. (Az öntapadó stencilt használat előtt célszerű a ruhánkra rásimítani, ami annyi szöszt felszed amitől könnyebben tudjuk kezelni mert nagyon erős ragasztóval látták el.) A stencil felhelyezése után szivacsecset segítségével kevés festékkel fessük meg a mintát a metál akril festék csillogó arany színével.


A minta megfestése után óvatosan távolítsuk el a stencilt. Amíg a minta szárad, kezelésbe vesszük a szív formánk másik felét: a repesztő gél első fázisával kenjük át a szív forma belsejét. Egyenletesen közepes vastagságban.


Míg a többi elem szárad addig fessük meg a szív formánk elválasztó elemét a Delicate metál akrilfesték antikezüst színével.


Ez idő alatt biztosan megszáradt a minta, ezután fessük meg a belső oldalát a delicate ezüst színével. Ez a műanyag szív is úgy viselkedik mintha üvegre dolgoznánk, tehát azért festjük le a teljes belső felületet a mintát elfedve mert nekünk a másik oldalát kell láttatni.


Ha az elválasztó elemen is megszáradt a festék, akkor folytatjuk a 3D minta kialakításával. Helyezzük fel a 3D sablont, rögzítsük maszkoló szalaggal. Festőkés segítségével töltsük ki a mintát a jégvirág színű stencilező pasztával. A kitöltés után óvatosan emeljük le a sablont és rögtön mossuk el, így sokáig tudjuk még használni.


Ha a repesztő gél első fázisa átlátszóra száradt, akkor felkenhetjük a második fázisát. Ebben az esetben én a második fázishoz kék színű transzparens színező diszperziót kevertem, mert egy kicsit jeges hatást szerettem volna elérni. A színező diszperzió nagyon intenzív, így tényleg csak cseppenként kell adagolni amíg elérjük a kívánt színt.


A repesztő gél második fázisát jól keverjük el a színezővel és picit vastagabb rétegben egyenletesen kenjük át a belső felületét. Ha lapos ecsettel csíkos maradna a felület, akkor sem kell csüggedni, mert felkenés után rögtön eloszlathatjuk egy szivacsecset segítségével.


Száradás közben szépen kialakulnak a repedések és a színe is transzparens, de szép jégkékké szárad. Ha teljesen megszáradt, emeljük ki a repedéseket a fehér színű antikoló pasztával, majd töröljük át egy puha ronggyal eltávolítva a felesleget.


Elkészültünk külön-külön a fél szívekkel most illesszük össze úgy, hogy az elválasztó elemet is tegyük a helyére úgy, hogy a jégkék oldala felé nézzen az elválasztó elem 3D mintája.




A szív forma másik felének belseje is megszáradt, de itt még nem állunk meg. Folytassuk a díszítést csak most a külső oldalán, mégpedig a 3D dekortollal.



A mintát rajzoljuk körbe az arany színű tollal, így máris kialakítottunk egy keretet. Folytassuk ugyanígy, de most a fehér színnel és befejezésként ismét az arany színnel. Ezzel a művelettel elkészült maga a keretünk. Hogy fokozzuk a hatást és még szebbé tegyük, az előzőleg megrajzolt keret köré alakítsunk ki gyöngy szerű pöttyöket. Kezdjük nagyobb pöttyökkel a fehér színnel majd kifelé haladva egyre kisebb pöttyöket formáljunk a kisebbekhez használjuk az arany színt.


Kicsit hagyjuk száradni a 3D mintát. Ha már száradt annyit, hogy nem maszatoljuk el miközben az illesztésnél folytatjuk a mintázást akkor nekiláthatunk. Húzzunk apró íves vonalakat majd közepére sziromszerűen még három vonalat végül ezeknek a vonalakhoz is alakítsunk ki pöttyöket.


Karácsonyfa dísz aminek mindkét oldala más, így egyben két szín és két lehetőség. Egyik nap egyik oldalát láthatjuk míg másnap a másik oldalát. Egyik nap elegánsan csillogó, másik napon pedig jegesen kék és sejtelmesen mintás.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

3 megjegyzés:

  1. ez gyönyörű lett!!!! Gratulálok. Egyszer nagyon szeretnék eljutni egy képzésedre, bízom benne, hogy sikerülni fog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Szeretettel várlak alkotói foglalkozásaim bármelyikére.

      Törlés
    2. hol tudom látni, hogy mikor tartasz foglalkozást? Nagyon szeretnék abba a csoportba bejutni. Tudnál esetleg linket küldeni?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...