2017. december 10., vasárnap

Karácsonyváró krétatábla a téli újdonságokkal

Karácsonyra várakozva jó ha van egy táblánk amire rá tudjuk írni hány napunk van még a készülődésre és a gyerekeknek is segít a visszaszámlálásban. Az új Fiber paszta és a 3D dekortoll lesz most a segítségünk, hogy egy ilyen karácsonyi táblát el tudjuk készíteni.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Falap (körnegyedes óralap)
- Matt akrilfesték (fekete)
- Dekor Paint Soft (krémfehér)
- Táblafesték (fekete)
- 3D sablon
- Kőhatású paszta (cement és antracit)
- 3D Dekor toll (arany és fehér)
- Szálpaszta (Fiber Paste)
- Krémes matt akrilfesték (olíva)
- Matt lakk
- Lapos ecset, festőkés
- Maszkoló szalag, csiszoló vászon, vonalzó, ceruza.


A táblánk alapja egy falap, aminek íves a felső része. Attól, hogy íves kicsit, izgalmasabb lesz az összhatás. Kezdjünk az alapozással. A fatábla mindkét oldalát fessük le a matt fekete akrilfestékkel. Száradás után finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk le. Mérjünk ki az oldalsó és alsó szélétől 3,5 cm-t, az íves résztő pedig 9cm-t. Jelöljük meg ceruzával és ragasszuk ki maszkoló szalaggal. Ez lesz a külső pereme a krétatáblának.


A krémfehér Dekor festékkel kenjük le körbe a táblánkat, így máris kialakul a keretünk. A Dekor festék száradása után finoman csiszoljuk vissza a festéket ízlés szerint úgy, hogy előbukkanjon az alatta lévő fekete alapozó színe. Én most itt csak éppen egy kicsit csiszoltam vissza, mert finom, lágyan kopott hatást szerettem volna elérni. De nyugodtan lehet ennél erőteljesebb a visszacsiszolás, akkor is szép lesz a végeredmény. Ha megcsiszoltuk és portalanítottuk távolítsuk el a maszkoló szalagot.


A táblánk keretét amit előzőleg megfestettünk a Dekor festékkel, most azt ragasszuk ki maszkoló szalaggal. Ezután a táblafestékkel fogjuk kialakítani azt a részt ahová krétával írhatunk majd. Ha elkészültünk a kiragasztással, kenjük le a táblafestékkel a belső kiragasztott részt. Figyeljünk, hogy szép egyenletesen kenjük fel a festéket. Várjuk meg a festék teljes száradását és ismételjük meg, kenjük le még egyszer. A második réteg festék után távolítsuk el a maszkoló szalagot.


Ha a táblafesték megszáradt, a tábla felső íves részéhez rögzítsük a 3D sablont, majd töltsük ki a kőhatású pasztával. Felváltva a cement és az antracit színt, hogy jó kis foltos maradjon. A mintát igyekezzünk a táblafestékes részig kitölteni. Ha a felső rész sablonozásával elkészültünk, folytassuk a tábla alján a 3D minta kialakítását. Hasonlóan mint fent tettük, csak itt egy kisebb részt használjunk a mintából. Amit nem használunk azt maszkoló szalaggal ragasszunk ki. Az alján belelóghat egy kicsit a 3D minta a táblafestékes részbe.


Száradás után a 3D mintától kiindulva rajzoljunk faágra hasonlító inda szerű mintákat az arany színű 3D dekor tollal. Ceruzával nyugodtan elő lehet rajzolni, hogy biztosan jó helyre kerüljenek az ágaink. Ismételjük meg a tábla másik oldalán is a faágak kialakítását. Nem baj ha nem tökéletesen szimmetrikus a két oldalon, hiszen a természetben a faágak sem pontosan egyformák.


A 3D dekor toll száradása után készítsük el a leveleket. Egy kis tálra vegyünk ki a Fiber pasztából és egy kevés matt krémes akril festékkel színezzük meg. Nagyjából annyi pasztát vegyünk ki amennyit el fogunk használni. Mivel én most csak nagyon halvány zöldre szerettem volna színezni a leveleket, így tökéletes egy borsónyi az olíva krémes akrilból. Nagyon szép pasztell színeket lehet így elérni, ha viszont intenzívebb színt szeretnénk, akkor a színező diszperzió a jó választás. A szín kikeverése után egy festőkés segítségével formázzunk apró leveleket, amiket igazítsunk az előzőleg megrajzolt faágainkhoz.


Ha a leveleink megszáradtak, folytassuk a 3D dekor tollal a mintázást. A levelekhez alakítsunk ki gyöngy formákat, így élethű fagyal ágacskát kapunk. A 3D dekor toll nagyon szépen megtartja a formáját és igazi gyöngy érzetét kelti. A gyöngyszemekhez használjuk a fehér színű dekor tollat.


Utolsó lépésként a matt lakkal kenjük át a keretet. Kevés lakkot használjunk, hogy ne üljön meg a 3D felületeknél. Ügyeljünk, hogy a táblafestékes részt kerüljük ki!


Elkészült a Karácsonyt váró táblánk, bátran birtokba vehetjük. Most már biztosan nem felejtjük el, hogy mennyit kell még Karácsonyig aludnunk.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...