2017. november 8., szerda

Karácsonyi hangulatú doboz repedő géllel

Olyan gyorsan repül az idő, hogy bizony lassan el kell kezdenünk a közelgő ünnepekre gondolni. Ajándéknak, de akár az otthonunk dísze is lehet egy ilyen karácsonyi hangulatú dobozka, amihez a csillogó Delicate metál akrilfestéket és a transzparens repedő gélt használtuk.



 Szükséges anyagok és eszközök:

- Kerek kartondoboz
- Fém díszítőelem
- Delicate metál akrilfesték (ezüst és óarany)
- Lazúrgél (olíva és ében)
- 3D sablon
- Transzparens repedő gél szett
- Antikoló paszta (umbra)
- Antikoló festék (fehér)
- Kontúrozó festék (ólom)
- Expressz ragasztó
- Matt lakk (vízbázisú)
- Lapos ecset
- Festőkés


Most is, mint általában az alapozással kezdjük a dobozunk díszítését. Ennél a karton doboznál viszont most a delicate metál akrilfesték fog alapozóként szolgálni. Kenjük le a dobozunk külső és belső felületét is az ezüst és az óarany színekkel, foltokban. Majd a dobozunk tetejének szintén a külső és belső felületét is.


A delicate festék teljes száradása után kenjük át a dobozunk külső oldalát és a tetejét az olíva zöld lazúrgéllel.


A lazúrgélt még nedves állapotában picit töröljük vissza egy papírtörlővel. Ugyanígy járjunk el a dobozunk tetején is.


Majd ismételjük meg az ében lazúrgéllel is ezt a műveletet. Itt is töröljük vissza egy picit papírtörlővel. Mivel a lazúr gél nem fedő festék, így szépen átengedi az alatta lévő delicate festék csillogását, pont annyira, amennyire ebben az esetben nekünk szükségünk van rá.


Ha teljesen megszáradt a lazúrgél, maszkoló szalaggal ragasszunk ki egy sávot a doboz alján.  Egyenletesen vigyük fel a repedő gél első fázisát ecsettel. Nedvesen az első fázis tejfehér, ami átlátszóra szárad. A dobozunk tetejét is kenjük át a repedő gél első fázisával.


Ha átlátszóra száradt a doboz oldalán az első fázis, vigyük fel a repedő gél második fázisát. Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen kenjük. Most az a jó, ha picit vastagabb réteggel dolgozunk, mert annál nagyobb, szebb lesz a repedésünk.


 Folytassuk a dobozunk tetején a repesztést. Helyezzük fel a 3D stencilt középre, majd töltsük ki a mintát a második fázissal. A repedő gél elég sűrű ahhoz, hogy szépen tudjunk vele 3D mintát is készíteni.


Óvatosan emeljük le a stencilt és tisztítsuk meg. A tető peremét is kenjük le a repedő gél második fázisával. Vigyázzunk, hogy ne nyúljunk bele a már kialakított mintánkba. A második fázis száradását kicsit gyorsíthatjuk szárítóval.


Száradás közben szépen kialakulnak a repedések. Ha teljesen átlátszó a második réteg, akkor készen áll az antikolásra. Az umbra antikoló pasztával töltsük ki a repedéseket a dobozunk tetején és az oldalain is.


Fokozzuk egy kicsit az öregítést: a fehér színű antikoló festékkel vékonyan kenjük át a doboz tetejét, de ügyeljünk rá, hogy a repedésekbe ne kerüljön.


A még nedves festéket egy puha, benedvesített ronggyal picit maszatoljuk össze. Nem baj ha rámegyünk a mintára, csak ne töltsük ki a festékkel.


A dobozunk oldalán is alakítsuk ki ugyanígy azt a részt, ahol nem repesztettük. Ha megszáradt a festék a tetején és az oldalán, kontúrozóval rajzoljunk kis vonalakat. Így szépen elválasztjuk a repedezett részt az antikolttól és egyben ki is emeljük. A doboztető felső pereménél is rajzoljuk meg a kis díszítő vonalakat.


A fém díszítő elemet kicsit kenjük át az antikoló festékkel, majd a felesleget töröljük le és ragasszuk a minta közepére. A festékek száradása után a felület védelme érdekében kenjük le matt lakkal a teljes külső felületet.


Elkészültünk a dobozunkkal, ami a hópelyhes mintával igazán a téli ünnepet hozza el nekünk.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...