2017. augusztus 1., kedd

Tengerparti doboz a nyári emléknek

Ha nyár, akkor biztosan nem múlhat el kagylók és kövek nélkül, amit ilyenkor összegyűjtögetünk a tenger- vagy tóparton. Ezekből a kincsekből is készíthetünk díszdobozt, de annak sem kell lemondania erről, akinek nem sikerül idén tenger mellet nyaralnia. Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk élethű kagylókat, tengeri csillagot vagy akár korallágakat.




Szükséges anyagok és eszközök:

- Kerek kartondoboz
- Alapozó festék
- Matt krémes akrilfesték (elefántcsont, mogyoróbarna, krémfehér, földbarna)
- Sűrű fényes gélpaszta (Heavy body gel)
- Ásványpor (réz-gránit, albit, leucit)
- Műanyag tubus, fecskendő
- Hőlégfúvó
- Matt lakk (vízbázisú)
- Lapos ecset, maszkoló szalag



Most is, mint a legtöbb alkalommal, alapozzuk le a doboz teljes felületét. Száradás után, fessük meg a doboz tetejét matt krémes akrilfestékkel. A krémes festéket nyomhatjuk közvetlenül a díszítendő felületre, az állaga megengedi ezt. Használjunk krémfehér, elefántcsont és mogyoróbarna színeket. Ezekből alakítsuk ki a későbbi hátteret.



Készítsük el a saját kagylóinkat és tengeri csillagunkat, ehhez hívjuk segítségül a decor clay-t. Ezzel a kétkomponensű formaöntő rendszerrel alakíthatunk ki gipsz simaságú, de annál könnyebb és keményebb tárgyakat. A csomagolásban található mérőedénykével könnyen ki tudjuk mérni az adagokat. Az elegyhez a B komponensből kétszer annyit mérünk ki, mint az A komponensből. (Javasoljuk, hogy mindig csak annyit keverjünk ki, amennyit rögtön felhasználunk, mert gyorsan köt.) A két komponenst keverjük el egy edényben teljesen simára, majd öntsük bele a kiválasztott formákba. Hagyjuk szilárdulni kb. 30-40 percig, majd vegyük ki a mintákat a formákból és várjunk további 30-40 percet a teljes száradásra. Ezután már tetszőlegesen festhető, díszíthető.




Most folytassuk a doboz aljával, fessük (krémfehér) színre a teljes külső felületét. Száradás után függőlegesen egymástól egyenlő távolságra ragasszunk fel maszkoló szalagokat. A kiragasztott részek között alakítsunk ki színátmenetet. Ehhez használjuk újra a matt krémes akrilfestékeket (krémfehér, elefántcsont, mogyoróbarna, földbarna).


Időközben megszáradtak a minták, ezeket is fessük meg a matt krémes akrillal. Száradás után ragasszuk fel ezeket a doboz tetejére tetszőleges elrendezésben.


Azért, hogy imitálni tudjuk a tengerparti homok különböző árnyalatait, használjunk többféle ásványport. A különböző ásványporokat egyesével keverjük össze a sűrű fényes gélpasztával, majd vigyük fel tetszőlegesen a csillag és a kagylók köré festőkéssel. Járjunk el hasonlóan a doboztető pereménél is.


Annak érdekében, hogy teljes legyen a látvány és a hangulat, készítsünk magunknak korall ágakat. Ehhez a hő hatására felfúvódó Expand pasztát fogjuk használni. Öntsük át a pasztát egy műanyag csőrös tubusba, így szép ágakat tudunk rajzolni. Ezt egy fecskendővel könnyen megtehetjük.


A kagylók közötti részekre alakítsuk ki a korall ágakat.




Hagyjuk teljesen megszáradni és kikeményedni, majd hőlégfúvóval közelről melegítsük fel. A hő hatására szépen kidomborodik.


A doboz teljes felületét kenjük át matt lakkal.



Az így elkészült dobozban tárolhatjuk a nyaraláskor összegyűjtött kincseinket és emlékeinket, de akár fürdőszobai kiegészítőként is megállja a helyét.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...