2018. március 21., szerda

Húsvéti tojásgyűjtő doboz

Bár az időjárás nem ezt mutatja, de lassan itt a Húsvét. Ezen alkalomból készítettünk egy tojástartó dobozkát expand pasztával. Ha Ti is elkészítitek, biztosan lesz mibe gyűjtögetni vagy tárolni a szép hímes tojásokat.



Szükséges anyagok és kellékek:

- Fadoboz
- Alapozó festék
- Öntapadó Dekor stencil
- Expand paszta
- Delicate metál akrilfesték (rózsaarany)
- Antikoló festék (fehér)
- Antikoló festék eltávolító folyadék
- Matt lakk
- Lapos ecset, festőkés
- Hőlégfúvó


Készítsük elő a dobozunkat a festéshez, díszítéshez. Első lépésként a doboz teljes külső és belső felületét fessük le az alapozó festékkel. Az alapozó festék teljes száradása után finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk le. Az előkészületek után készen áll a dobozunk a díszítésre. A tojás mintájú öntapadós stencileket helyezzük a doboz tetejére és egy másik indás mintát a doboz elejére. Ezeket a mintákat egy csomagon belül megtalálhatjátok!


Festőkés segítségével töltsük ki a mintát az expand pasztával. Ügyeljünk rá, hogy a stencilen belül maradjunk, így lesz szép kontúros a minta. Ha készen vagyunk a doboz tetején a mintával, folytassuk a doboz oldalán is. Ha minták kitöltésével elkészültünk, óvatosan emeljük le a stencilt és tisztítsuk meg folyó víz alatt. Tegyük félre egy kicsit a dobozunkat, hagyjuk rajta száradni az expand pasztát. Csak ha teljesen száraz, akkor folytassuk a doboz díszítését. A felkenéskor tejfehér paszta, áttetsző sárgás-fehérre szárad.


Száradás után folytassuk a színre festéssel. Ebben az esetben a delicate rózsaarany lesz az alapszínünk. Fessük le a doboz külső és belső felületét, beleértve a expand pasztás mintánkat is.


Adjunk száradási időt a delicate festéknek is, majd folytassuk az antikoló festékkel. Fessük át a doboz teljes külső felületét a fehér színű antikoló festékkel. Nem kell az egyenletes fedésre törekednünk, mert rögtön még nedves állapotában vissza is töröljük a festett felületről.


Ahogy felkentük az antikoló festéket, ne várjuk meg a száradását, hanem kezdjük is el visszatörölni a festékeltávolító folyadékkal átitatott puha ronggyal. Az így elkészült felület kicsit kopott, uszadékfa hatását kelti majd.


A doboz tetején és az oldalain is ismételjük meg ezt a bemosást.


Ha a bemosással is elkészültünk és megszáradt az antikoló festék is, jöhet a hőkezelés.
A stencilezett, expand pasztás tojás motívumot hevítsük, melegítsük hőlégfúvóval. A hevítés hatására az expand paszta felfúvódik, így képez 3D-s, puha tapintású mintát. A doboz tetején mindkét tojás mintát, a doboz elején pedig az inda mintát is hőkezeljük.



Végül a felület megóvása érdekében lakkozzuk le matt lakkal a doboz teljes külső felületét.


A zord idő ellenére jöhet a nyuszis ünnep, ebbe a dobozkába boldogan gyűjtögethetjük a hímes tojásokat.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...