2018. március 14., szerda

Hóvirágos párnahuzat

A tavasz első jele, hogy megjelenik a kertekben, erdőkben az egyik legkorábban nyíló virág a hóvirág. Van valami báj és finomság ebben az egyszerű törékeny virágban. Készíthetünk magunknak saját hóvirágos párnát, amiben minden nap gyönyörködhetünk, így várva a tavaszt. Csak egy kis textilfesték, textilfesték spray és 3D dekor toll és máris nekiláthatunk.



Szükséges anyagok és kellékek:

- Díszpárnahuzat
- Nyomtatott hóvirág minta
- Transzfer oldat
- Textilfesték spray (lila, világoskék, olíva)
- Textilfesték (fehér és fenyőzöld)
- 3D dekortoll (fehér)
- Lapos ecset, kerek ecset (vékony)
- Vattapálcika, spatula, vasaló, vasalópapír


Minden textiles alkotás előtt az első lépés a vasalás. Ahhoz, hogy szép munkát tudjunk kivitelezni elengedhetetlen, hogy sima, gyűrődésmentes legyen a textil, legyen az párnahuzat vagy vászonszatyor, stb. A festékeket csak így tudjuk egyenletesen felvinni. Ha készen vagyunk az előkészítéssel és sima a felület, a huzat hátoldalának kímélése érdekében a két réteg közé helyezzünk el egy vastagabb kartonlapot. Lézernyomtatóval nyomtassunk ki egy hóvirág mintát, ez lesz jelen esetben a sablonunk. Rögzítsük a kinyomtatott mintát maszkoló szalaggal, majd transzfer oldattal vattapálcika segítségével itassuk át és fa spatulával dörzsöljük át.


Ha mindenhol alaposan átdörzsöltük a fa spatulával a nyomtatott részt, óvatosan emeljük le a papírt, a hóvirágokat egyszerűen ki tudunk majd színezni.


Vasalópapíron keresztül, pamut fokozaton vasaljuk át, így rögzítjük a transzferált mintát.


Alakítsunk ki egy tavaszi érzést a háttérben. Először színezzük meg a párnahuzat hátoldalát, így picit kipróbáljuk, hogy mennyi festéket fújjunk ahhoz, hogy ne legyen túl sok de túl kevés se. Nagyjából 30-40 cm távolságból fújjuk a textilfesték spray-t kicsit ködölve. Először fújjunk a lilából egy keveset, majd egy picit a világoskékből, de csak a párnahuzat felső részére.


 Folytassuk a háttér kialakítását az alsó részen az olíva színnel.


Fújjuk meg a textilfesték spray-vel a párnahuzat elejét is, törekedjünk itt is a tavaszi hangulat elérésére. Ugyancsak ködölve használjuk az előző színeket. Az olívát halványan fújjuk, hogy a hóvirág minta látható maradjon.


Készítsük elő a fehér és a fenyőzöld textilfestékeket. Fessük át a hóvirág mintát, ehhez használjuk a vékony kerek ecsetet. Először a virágszirmokat fehérrel, majd a szárakat és a leveleket a fenyőzölddel. A természetesebb hatás eléréséhez a leveleket finoman világosíthatjuk fehérrel.


A textilfestékeket vasalással tudjuk fixálni, ezért vasaljuk át az egész párnahuzatot pamut fokozaton, kb. 30 mp-ig. Így a hőkezelést követően a párnahuzat kímélő mosással, 40 °C-on tisztítható lesz.


A hóvirágok szirmait kontúrozzuk, a felső levelek széleire pedig alakítsunk ki apró pöttyöket a fehér színű 3D dekortollal.


Gyújtsunk meg egy mécsest, vegyünk elő egy puha takarót, dőljünk hátra és egy forró teát kortyolgatva várjuk a tavaszt a saját hóvirágos párnánkkal.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...