2018. február 21., szerda

Szív formájú doboz rózsákkal

Egy 3D rózsával díszített szív alakú dobozt hoztunk már, melyhez az új szálpasztát (Fiber Paste) használtuk. Az elkészítése igazán nem nagy ördöngösség, mégis rendkívül látványos. Egy ilyen doboz szép tárolónak, de ajándéknak is kiváló.





Szükséges anyagok és eszközök:

- Szív alakú kartondoboz
- Matt akrilfesték (sötétbarna és földbarna)
- Antikoló festék (fehér)
- Matt lakk
- Szálpaszta (Fiber paszta)
- Krémes matt akrilfesték (olíva és kármin)
- Lapos ecset, sörte ecset, kontúrozó ecset, festőkések


A szív formájú kartondobozt most nem hagyományosan az alapozó festékkel alapozzuk, hanem a sötétbarna és a földbarna akrilfestékkel. Fessük le a doboz teljes felületét és a tetejét úgy, hogy sávokban egyszer a sötétbarna, majd a földbarna színt használjuk, és picit mossuk össze a két színt.


Várjuk meg a festék száradását, mert különben a következő réteget csak maszatolva tudnánk kialakítani. A festék teljes száradása után, száraz ecsetes technikával, minimális festéket használva, fessük át a teljes külső felületet a fehér antikoló festékkel. Az ecsettel mindig csak egy irányba haladjunk, így lesz szép szálkás hatású a felületünk.


Ha az antikoló festék is megszáradt, lakkozzuk át a doboz teljes felületét. Igaz, hogy mindig az utolsó lépések egyike szokott lenni a lakkozás, de most ezeket a festék rétegeket le kell zárjuk a lakkozással, mégpedig azért, hogy a továbbiakban felvitt anyaggal nyugodtan tudjunk kicsit játszani, alkotni. Így ha picit időközben alakítani szeretnénk a pasztán, nem kell tartanunk attól, hogy az antikoló festékkel kialakított szálkás festést elmaszatoljuk.


Amíg a lakkozás szárad a dobozunkon, addig készítsük elő a Fiber pasztát. A későbbi munka megkönnyítése érdekében először színezzük a pasztát. Egy genothermet vagy műanyag lapot rögzítsünk maszkoló szalaggal a munkafelületünkre, majd erre rakjuk ki a színezett pasztákat.
Egy kis tálkába vegyünk ki a Fiber pasztából és keverjünk hozzá egy pici krémes akrilfestéket. (kb. két evőkanálnyi pasztához egy borsónyi krémes akril) Én a nagyon finom, pasztell színeket szívesebben használom, ezért választottam ezúttal színezőnek a krémes akrilfestéket. Azonban vigyázzunk, a festékből tényleg csak nagyon keveset adjunk a pasztához, különben megváltozhat a paszta állaga! Alap esetben a pigment pasztát használjuk a színezéshez, melyből elég csupán pár cseppet a pasztához adni, mert nagyon intenzívek a színei. Mivel egy virág kompozíciót fogunk kialakítani a pasztából, így először keverjük ki a levelekhez a zöld árnyalatokat, amihez  használjuk az olíva krémes akrilfestéket. Jó alaposan keverjük össze, majd nagyjából a felét tegyük félre. A másik feléhez adjunk még egy kis olíva színt. Ezt is jól keverjük össze, így már készen is van a két szín a levelekhez.



Ugyanígy járjunk el a virágnál. A szirmoknak a színeit is keverjük ki. Most használjuk a krémes akrilfestékből a kármin színt. Itt is nagyjából a paszta felét világosabbra, a másik felét sötétebb árnyalatúra színezzük.


Elkészültünk a színekkel, jöhet az alkotás.


Készítsük elő a festőkéseket, legalább két méretre van szükségünk. A levekhez a picit hegyesebb, keskenyebb, a szirmokhoz szélesebb ívesebb, félkör ívű festőkést fogunk használni. A műanyag lapon, festőkéssel kicsit húzzuk jobbra-balra, oda-vissza a pasztát, így alakulnak ki a szálak a festőkésre felvett paszta szélein (ettől lesz olyan szálkás), majd az így felvett kis mennyiséggel alakítsuk ki a leveleket a doboz tetején.


Hogy élethűbbek legyenek a levelek, a nagyobb levek közepére alakítsunk ki kisebbeket is, de most a sötétebb zöld pasztából. Ha a levelekkel elkészültünk, jöhetnek a rózsaszirmok. A halványabb rózsaszínnel készítsük el az alsó szirmokat, használjuk hozzá a szélesebb, ívesebb festőkést.


Szépen alakul a rózsa, de még hiányzik néhány szirom. Most ismét a keskenyebb festőkéssel alakítsuk ki a belső szirmokat a sötétebb rózsaszín pasztából. Halmozzunk néhány szirmot egymás tetejére.


A belső szirmokkal elkészültünk, most jöhetnek a borító szirmok. A hegyesebb festőkéssel alakítsunk ki további szirmokat a halványabb rózsaszín pasztából. Egyik szirmot jobbról, a másikat bal oldalról borítsuk a többi, már meglévő sziromra. Használhatunk két festőkést is egyszerre, így egyszerűbb felhelyezni a pasztát a többi sziromra.


A szép kompozícióhoz alakítsunk ki további leveleket és szirmokat. A rózsabimbót ugyanúgy tudjuk kialakítani, mint a rózsa szirmainak a közepét, annyi különbséggel, hogy a borító sziromhoz használjuk a zöld színű pasztát.


Folytassuk a művet a doboz oldalán is, ezzel a technikával igazán szép és izgalmas lesz az eredmény.


Elkészültünk a rózsáinkkal, már csak egy kis finomítás van hátra, hogy még élethűbb legyen a kis csokrunk. A földbarna akrilfestékkel, vékony ecset segítségével fessünk kis indákat a rózsa mintánk köré, húzzuk meg a levelek erezetét és végül fessük meg a virágok, bimbók szárait.


Alkotásra fel! Egy kicsi gyakorlással nagyon szép virág-kompozíciókat lehet készíteni.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...