2018. január 17., szerda

Egy falikép a múltból


Régi padlásokon és a bolhapiacokon rálelhetünk egy-két csodára a múltból. Most megmutatjuk, hogy egy új képkeretből is előállíthatod az üknagymama faliképét. Egy romantikusan nosztalgikus képet készítünk.




Szükséges anyagok és eszközök:

Egy összetettebb projekt következik, de nem kell megijedni! Fázisonként haladunk, így bátran kihagyhatsz bizonyos anyagokat vagy színeket, vagy akár elkészítheted csak a keretet is valamelyik saját fotódhoz.

A képkerethez:
A képhez:
A műanyag betéthez:

Kenjünk fekete alapozó pasztát festőkés segítségével a szilikon formába. Hagyjuk teljesen megszáradni, a legjobb, ha egy éjszakát szánunk erre.


A képkeret -amit átalakítunk-, elemeire szedjük. Alaposan portalanítjuk és zsírtalanítjuk. Mi most egy új keretet alakítottunk át. A második lépésben alapozófestékkel lefestettük. A képkeretet szét lehetett pattintani, - csak a külső részeit alapoztuk le.


Az alapozáshoz ecsetet vagy szivacsecsetet használjunk.


A szilikonformából vegyük ki a mintákat, ha  esetleg valahol sorjás lett, azt kis ollóval vágjuk le. Ragasszuk fel a mintákat média ragasztóval. Ez a ragasztó egy óra alatt tökéletesen megszárad.


Ha a ragasztó kitüremkedne azt távolítsuk el egy ecset segítségével, majd az ecsetet mossuk el (például ecsetmosó folyadékkal).


Egy erős szálú ecsettel kenjük le kőhatású pasztával a keretet, elég csak vékonyan felvinni az anyagot.


Ott, ahol már a kőhatású paszta már befedte a keretet, befejezésként az ecsetünkkel tamponáló mozdulatokkal kicsit „felhabosítottuk“ a pasztát. A képen jó látható, hogy egy érdesebb felület jön létre.


Következik az egykomponensű repesztőlakk, melyet most a megszokottól kicsit eltérően fogunk alkalmazni, ugyanis az antikoló festékekkel fogjuk kombinálni.


Egy tiszta ecset segítségével közepes mennyiségű egykomponensű repesztő lakkal megfoltoztuk a keretet kb. három-négy helyen. Itt a száradási idő közel fél óra.


Készítsük elő az antikóló festékek közül a sötét barna, az algazöld és a patinazöld színeket.


Majd tetszőlegesen befoltoztuk. Fontos, hogy ahol az egykomponensű repesztőlakk található oda csak egy rétegben vigyük fel a festéket, ne menjünk vissza többször, mert elfedhetjük a kialakuló repedéseket!




A festék kb. fél óra alatt megszárad és közben jól láthatóan kialakulnak a repedések is.


A munkánkat csak akkor folytassuk, ha teljesen megszáradt a festék! Ezt követően az egész keretet vízzel hígított patinakék antikóló festékkel átmostuk. 





Antikóló festékeltávolítóval óvatosan áttöröltük a keretünket és hagytuk megszáradni természetes úton, ami közel egy óra.


Fehér antikóló festékkel a 3D mintákat és a keret széleit „átsimogattuk“ egy ecset segítségével.



Antikoló pasztával, antik rézzel és arannyal a 3D részeket és a keret széleit kiemeltük.




A képkeretnek a hátoldalán is párhuzamosan végeztem a műveleteket.


A keretet egy éjszakára félre tesszük, majd színtelen viaszpasztával lezártuk a munkánkat.


Következik a kép része:

A képkeretbe szánt képet a belső méretnek megfelelően körbevágtuk és egy erős kartonra dekupázsoltuk, melyhez dekupázs ragasztólakkot használjunk. Fontos, hogy ne maradjon levegő a karton és a papír között.


A képkeretben egy műanyaglap helyettesíti az üveget, mindkét oldalán fóliával védve. Az egyik oldaláról eltávolítottuk a fóliát, természetesen ezen az oldalon dolgoztunk tovább. 

A műanyagra való tükör permetfestékkel foltosra befújtuk a lap széleit, ha kell akkor -amíg nem szárad meg a festék-, papírtörlővel visszaszedhetünk belőle.

Egy papírzsebkendővel védtük a műanyaglap még átlátszó részeit, és ahol tükör permetfesték található ott lefújtuk a védőlakkal. 


Száradás után fekete krémes akrilfestékkel - tengeri szivacs segítségével- megpöttyöztük ott ahol a tükörpermet festék található.


Ez megismételtük a chameleon festékkel is, természetesen csak azután, amikor a fekete festék megszáradt. Itt hajszárítóval segíthetjük a száradást (használjunk langyos levegőt és a hajszárító és a munkafelületünk között 20 cm távolságot tartsunk.)


Félretesszük száradni.


A következőkben a képet is öregítettük, a következőképpen: 

Mikrórepesztő lakk segítségével a kép bal alsó részét megrepesztettük. Elsőként az első fázist kentük fel. A természetes száradás után következett a második fázis.


Fél óra alatt a második fázis is megszáradt és a repedések kialakultak. Umbra, antikóló pasztával kiemeltük a repedéseket.


Alapos száradás után fényes lakkal és egy finom szálú ecsettel lezártuk a munkánkat.


A teljes száradás után a műanyaglap másik oldalán lévő védőfóliát is eltávolítottuk és összeállítottuk a képet.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Pagi Decoplage

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...