2017. november 11., szombat

Tündércsapda üvegmaró pasztával

Az üvegfelületeket számtalan módon munkálhatjuk meg, tehetjük szebbé az erre a célra kitalált hobbi termékekkel. Legyen szó, színezésről, antikolt felületről vagy egyszerű alapként más technikák alkalmazására. A fényes üvegfelületek mattá varázsolása eddig olyan anyagokkal történt, amelyek imitált, például festett mattulást eredményeztek. Ám most kifejlesztettünk egy olyan pasztát, amely kémiai úton teszi mattá a vele kezelt üvegfelületek felszínét. Az üvegmaró pasztával kezelt üveg, tartósan mattá válik, így semmilyen utókezelést nem igényel a matt felület védelme. Mivel egy maró hatású készítményről van szó, a csomagolásban mellékelt útmutató és gumikesztyű használata kötelező, és felnőtt alkotóknak ajánljuk. Mi most egy egyszerű befőttesüvegen mutatunk nektek egy tündéri példát. Lássuk, hogyan készül a maratott üveg, melyet éjjeli fényforrásnak használhat, gyermek és felnőtt egyaránt.




Szükséges anyagok és eszközök:

-        Üvegmarópaszta (Glass Etching Paste) 
-        Befejezőviasz (barna) 
-        Fekete karton (fotókarton)
-        Nyomtatott kép, a posztban megtalálható és kiprintelhető (tündér sziluett)
-        Befőttes üveg, ecsetek, szivacs, takarófólia vagy újságpapír, vágókés, kisolló, vágópad, spatula, átlátszó kétoldalú ragasztószalag és ragasztópisztoly, valamint hajszárító
-        Az üvegfelület zsírtalanításához üvegtisztító folyadék, amit a tisztított üvegről le kell öblíteni
-        Az üveg dekorálásához, faágak, termések, madártollak, kisebb kavicsok és kagylók, valamint spárga



Kezdjük a munkát az üveg megtisztításával. Fontos tudni, hogy az üvegfelületet úgy tisztíthatjuk meg pumpás ablakmosó folyadékkal, ha a tisztítás után az üveget leöblítjük vízzel. Ez azért szükséges, hogy az üvegmaró paszta az üvegre gyakorolt mattító hatását semmilyen más vegyszer ne befolyásolja.  Készítsük elő a munkafelületet, takarjuk le papírral. Miután ezzel megvagyunk, vegyük elő az üvegmaró pasztánkat, és húzzuk fel a csomagolásban található gumikesztyűt. A paszta, maró hatású, ne érintkezzen a bőrrel, ha mégis, akkor mossuk le bő vízzel a kezünkről. Keverjük fel a pasztát, ha le van ülepedve a tégelyben és egy spatulával, vagy szivaccsal, egyenletesen vigyük fel az üvegre, a felső harmadot hagyjuk kezeletlenül, fényesen. Hagyjuk reagálni min. 15-20 percig az üvegmaró pasztát, majd bő vízzel mossuk le az üvegfelületről. Akkor sincs baj, ha tovább hagyjuk a pasztát a felületen, a végeredmény egy selymes tapintású finom, matt felület lesz.


A maratás után vegyük elő a tükör permetfesték sprayt (üvegre valót) és fújjuk be az üvegünk száját belülről. Csak a felső harmadot fessük, ahol az üveget fényesen hagytuk. Miután megszáradt a tükörpermet, fújjuk be a védőlakk permettel, hogy tartós legyen a tükörréteg.


Ezután az üveg külső felületén folytatjuk a munkát. A felső harmad melyet nem tettünk mattá és jól érvényesül rajta a tükörpermet is, egy kis repedezettséget kap, az átlátszó repedő gél által. Nem kell az egész felsőrészt kezelni, csak foltosan, itt-ott. Hajszárítóval gyorsíthatjuk a gél második komponensének száradását, hogy a repedések hamarabb megjelenjenek. Ha ezzel a fázissal is megvagyunk, akkor a repedéseket emeljük ki barna befejező viasszal.


Az üveg díszítésének első felével megvagyunk, most térjünk rá az üvegbe kerülő tündér elkészítésére. A mellékelt tündér sziluettet bármilyen nyomtatóval kinyomtathatjuk egy A4-es papírra. Az üvegünk méretétől függően, kicsinyítsük vagy nagyítsuk a képet.


A nyomtatott képet egy fekete kartonra (fotókarton), de jó bármilyen más sötét karton is, ragasszuk fel ragasztó spray-vel. Azért fontos a sötét karton, hogy a papír ne látsszon át, amikor megvilágítjuk majd. A vágáshoz használhatunk kisollót vagy vágókéseket is.


Ha elkészültünk a vágással, akkor a tündér alak szárnyát, lábait, hajlítsuk meg ívben, hogy majd az üvegbe helyezéskor elálljanak az üveg falától. Így sejtelmesen életszerűvé, mozgóvá válik majd a figura. Egy kis darab átlátszó, kétoldalú ragasztót ragasszunk a tündérünkre, amivel az üveg belső falához rögzítjük majd. Ha nincs ilyen ragasztószalagunk, akkor más ragasztót is használhatunk. Díszítsük az üveg száját ízlés szerint, spárgával, faágakkal, tollakkal, kavicsokkal és kagylókkal. A rögzítéshez, a ragasztópisztoly a legcélszerűbb és leggyorsabb eszköz.


Így fest a „tündéres befőttesüvegünk", ha elkészült. Természetesen más figurát is kivághatunk és beletehetünk az üvegünkbe.


Ahhoz, hogy a tündéres álomőrző lámpásunk világítson, bármilyen LED világítást helyezhetünk az üvegbe. A mattított üvegben nem fog látszódni, sem az elemes biciklilámpa, sem más ledes világítótest, csak a fényük fogja sejtelmesen megvilágítani a hálószobánkat és a tündérünket. Reméljük kedvet kaptatok egy kis „bemattuláshoz” és ti is elkészítetek - akár a gyerekeknek - ezt a lámpást, hogy békés álmaik és nyugodt éjszakájuk legyen. Kellemes és örömteli munkát kívánunk nektek!


Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...