2017. szeptember 2., szombat

Deszkahatású mágneses tábla Expand (felfúvódó) pasztával

Az Expand (felfúvódó) paszta rengeteg lehetőséget rejt magában. A 3D hatású dekorációk mindig érdekesebbé és szebbé teszik az adott kompozíciót. Azt, hogy hogyan lehet a sima kartonpapírból, a megszólalásig hasonló, a síkból kidomborodó erezetű deszkafelületet készíteni, azt ebből a bejegyzésünkből megtudhatjátok. Sőt, a deszkahatású felület még mágneses is, de ez már csak hab, vagyis felfúvódó paszta a tortán! Egy olyan táblát mutatunk most nektek, amire mágnesek segítségével kitehettek képeket, üzeneteket, személyes emlékeket vagy a nyaralásról hazahozott emlék-mágneseket. Elől deszka, hátul nem léc, hanem karton…lássuk hogyan készül!



Szükséges anyagok és eszközök:

-          Pentart Expand paszta (felfúvódó paszta) 
-          Pentart mágnesezhető alapozó paszta vagy mágnesfesték 
-          Pentart matt krémes akrilfesték (földbarna) 
-          Pentart fekete kontúrozó festék 
-          Pentart befejező viasz (barna) 
-          Pentart repedő festék rendszer (fehér) 
-          Pentart antikoló festék (fehér), a hozzá tartozó eltávolító folyadék
-          Stamperia stencil, Memories world (20x15cm, KSD248)
-          Stamperia flódergumi (spatula faerezet hatáshoz) 
-          Stamperia hőlégfúvó
-          Pentart dekorkeret hátlapja (32x32cm) vagy bármilyen vastagabb karton (szürkelemez)


-        Használt képkeret, ragasztószalag, ecsetek, stencilező ecset, vágókés vagy olló, ceruza, vonalzó, vágópad, hajszárító. 


A vastagabb kartonunkat mérjük hozzá az adott képkeretünkhöz. Vágjuk ki a megfelelő méretet, ami belepasszol a keretbe, ez lesz az alapja a deszkahatású felületünknek. Majd a kartont fessük be a mágnesfestékkel (vagy mágnesezhető alapozó pasztával), három rétegben. Minél vastagabb a mágneses festékréteg, annál jobban tapad rá a mágnes.


A mágnesfestékkel festett kartont osszuk sávokra, a sávok olyan szélesek legyenek, amilyen széles a flódergumi. Annyi sávot hozzunk létre, amekkora az adott felületünkre kifér. Ez azért fontos, mert a gumi spatulával csak adott szélességű faerezetet tudunk egyszerre létrehozni. Egy filctollal vagy ceruzával kijelölhetjük ezeket a csíkokat a gumival így ezek között a sávok között tudunk dolgozni. Mágnesekkel ellenőrizhetjük a mágnesfestékkel festett kartonunk tapadását. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem elég erős a mágneses hatás, akkor fessük le még egy réteg mágnesfestékkel.


Jöhet a faerezet kialakítása! Kenjük be egyenként sorba a kijelölt sávközöket az Expand (felfúvódó) pasztával, majd a gumi spatulával fussunk rajta végig, gyengéden rányomva a felületre. Ringó fel-le mozgással eresszük a sávon végig a flódergumit. Nem kell pánikba esni, ha elsőre nem sikerül. A felfúvódó pasztával újra lekenhetjük a felületet és ismét átmehetünk az adott részen. A felfúvódó pasztával készített faerezet minta, mattra és kissé áttetszőre szárad.



Ha megszáradt az összes faerezett sáv, akkor a hőlégfúvóval melegítve felfúvódik a kialakított faerezet minta. Ahol a gumiprofil több pasztát hagyott, ott vastagabb és magasabb lesz az erezet, ahol sokat visszaszedett, ott nem történik nagy változás. Nekünk pont ez kell, hiszen a durván vágott deszka is pont ilyen. Utoljára még vékonyan kenjük le az egész táblát mágnesfestékkel, ez lesz az alapunk a további munkához.


Most elővehetjük az antikoló festékünket (fehér) és a festék eltávolító folyadékunkat. Kenjük át az egész felületet és töröljük vissza a felesleget. Ha megszáradt ez a réteg is, akkor a maradék karton élét kenjük be mágnesfestékkel és a sávközökbe nyomjuk bele. Így elválasztódnak az egymás mellett sorakozó deszkáink. Pár csepp kontúrozó festékkel szöget imitáló pöttyöket is tehetónk a deszkák két végére.


Most már nagyon hasonlít az egész, egy deszkázott fafelületre. Stencilezzük a feliratot a krémes akrilfestékkel (matt), és ha megszáradt, akkor befejező viasszal emeljük ki a széleket és a szögeket imitáló pöttyöket. 


Elkészültünk a mágneses deszkafelületünkkel, jöhet a képkeret. Az általunk választott képkeretet, korábban már lefestettük feketére. Ám azért, hogy teljes legyen a mágnesesség, ezt is lefestettük egy réteg mágnesfestékkel. Száradás után a repedő festék egyes komponensével alapoztuk a felületet. Miután ez is megszáradt, felkentük a kettes komponenst, magát a repedő festéket. Azért, hogy gyorsabban repedezzen, egy kis hajszárítózást is kapott. Végül a repedezett képkeretre is került némi barna befejező viasz. 


Ezen a képen láthatjátok közelről is, a faerezetet 3D-ben imitáló mintázatot, amit a felfúvódó pasztának köszönhetünk. Ezt a deszkahatást préselt falemezen, parafán, rétegelt lemezen vagy faerezet nélküli falapon is alkalmazhatjuk. 


A mágneses táblára azok a mágnesek tapadnak a legjobban, amelyek erősebbek, mint a szalag vagy lapka-mágnes. Természetesen a nagy és nehéz tárgyakat nem bír el a felület, erre ügyeljünk!


Reméljük elnyerte a tetszéseteket ez az ötlet, és kipróbáljátok ti is! Jó alkotást és izgalmas kreatív időtöltést kívánunk nektek!


Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...