2017. augusztus 19., szombat

Vintage kínáló tálca Expand (felfúvódó) pasztával

A felfúvódó pasztát nem csak önmagában használhatjuk, hanem lefestve is tökéletesen részévé válhat egy kompozíciónak. Erre mutatunk most nektek példát, egy új termékcsaládunkon az MDF kínáló tálcák egyikén. Egyúttal az új krémes és matt akrilfestéket is használtuk, hogy az újdonságok sora teljes legyen. Lássuk hogyan készült ez a vintage stílusú tálca!





Szükséges anyagok és eszközök:

-       Pentart krémes matt akrilfesték (földbarna) 
-       Pentart antikoló festékek és antikoló festék eltávolító (patinazöld és patinakék)
-       Pentart metál viaszpaszta (bronzszínű)
-       Pentart 3D lakk
-       Stamperia stencilek
-       Hőlégfúvó
-       Ecsetek, festőkés, szivacs vagy szivacsecset


Kezdjük a munkát a felfúvódó pasztával. Az MDF tálcánkra helyezzük el a stencilünket (szükség szerint rögzítsük ragasztószalaggal), majd festőkés segítségével egyenletesen kenjük a pasztát a mintába. Ha elkészültünk a felfúvódó paszta stencilmintába való elegyengetésével, akkor a stencilt óvatosan emeljük le a felületről és langyos vízben mosogatószerrel tisztítsuk meg. Érdemes tisztán tartani a stenciljeinket, így rengeteg alkalommal tudjuk még használni őket.


Amíg szárad a felfúvódó paszta a tálcánkon, addig elővehetjük a krémes matt akrilfestékünket, és a tálca szabadon maradt részeit, elkezdhetjük lefesteni. A stencilezett pasztát, csak a hőlégfúvóval kezelt művelet után fessük majd le a matt krémes akrilfestékkel.


Az Expand (felfúvódó) pasztáról röviden:
Ezt az anyagot teljes száradás utáni hőkezeléssel „fújhatjuk”fel. Mivel nagyobb hőhatásnak kell kitenni, ezért hőlégfúvót használjunk. Hajszárítóval nem optimális a kívánt hatás, vagy egyáltalán nem következik be a felfúvódás. Használhatunk domborításhoz való hobbi-hőlégdúvót, de alkalmas a barkács-hőlégfúvó is. A teljes száradást onnan ismerhetjük fel, hogy az amúgy (nedves állapotában fehér és fényes) felfúvódó paszta, mattra és kissé áttetszőre szárad. Hőhatásra ismét fehér lesz, és 2-3 szorosára növekszik az eredeti állapotához képest, 3D hatású lesz.  A hőkezelést követően várjuk meg, míg teljesen kihűl a felület, csak ezután dolgozzunk vele tovább. Legyünk körültekintőek, hiszen magas hővel dolgozunk, ne égessük meg magunkat! A felfúvódó paszta festhető, lakkozható és viaszolható is.


Miután elkészült a „pufi” minta és lealapoztuk a tálcánk egész felületét a krémes matt akrilfestékkel, folytassuk a munkát a tálca peremével. Repedő festékkel díszítsük ezt a részt, úgy hogy csak a peremét fessük le. Ha szükséges, használjunk vékonyabb ecsetet az éleknél. Játékosabbá tehetjük a felületet, ha vastagabb és vékonyabb rétegben is kenjük a második komponenst. Így nagyobb és egészen apró repedések is keletkeznek. Hajszárítóval meggyorsíthatjuk a repedezettség kialakulását.


A perem után, foglalkozhatunk a tálca középső részével, ahol a domborított stencilminta is található. Ezt a részt antikoló festékekkel dekoráltuk a szokásos módon, a visszatörlő folyadékkal kopottassá téve. Ha úgy érezzük, hogy még valami minta hiányzik a kompozícióból, akkor nyugodtan stencilezhetünk a felületre további dekorációkat. Mi is ezt tettük és még egy kis mintát kapott a kidomborodó felirat. Sőt a végén egy pici metál viaszpasztával is kiemeltük a 3D feliratot.


Legvégül a tálca díszített részét lekentük 3D lakkal. A lakktól vízálló felületet kapunk, így a tálcánkat használni is tudjuk, nem csak díszként funkcionál.


Reméljük elnyerte a tetszéseteket ez a hangulatos vintage tálca, és ti is kipróbáljátok a felfúvódó pasztát. Alkossatok szépeket és olykor mutassátok meg nekünk is műveiteket!



Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

4 megjegyzés:

  1. Szuper cikk! Az elképzelhető, hogy a hőlégfúvó linkjét nem működik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Valóban, sajnos hibás a termék elérési útvonala, hamarosan javítjuk! Köszönjük az észrevételt!

      Törlés
  2. Kedvet kaptam a kipróbáláshoz,de a stencilt nem találom az adott linken.Tudtok segíteni egy direkt linkel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kristi! A stenciljeink egy csoportban találhatóak a honlapon, így közvetlen linket sajnos nem tudunk adni, de a stencil száma alapján könnyebb megtalálni: KSB160

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...