2017. július 4., kedd

Új Pentart matt krémes akrilfesték - doboz margarétákkal

Új családtaggal bővült a krémes akrilfesték család, megérkezett a régóta várt matt verzió. A festék selymes, sűrű, krémes állagának köszönhetően nagyon könnyű vele bánni és számtalan festési technikához alkalmazható, illetve strukturált felületeket is létrehozhatunk a segítségükkel. Ecsettel és spatulával egyaránt felhordható a felületre, valamint rendkívül jól fed, miközben szép, matt felületed eredményez. Próbáljátok ki Ti is, mutatjuk hogyan festhettek pár egyszerű lépésben gyönyörű virágokat vele!


Szükséges anyagok és eszközök:

- Fa doboz
- Alapozó festék
- Matt krémes akrilfesték (elefántcsont, olíva, fehér, fekete, barna, sárga, fenyőzöld, narancs)
- Antikoló festék (sötétbarna)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Ceruza, radír



 Mielőtt belefognánk a doboz elkészítésébe, nézzétek meg a matt krémes akrilfestékekről szóló videónkat, ahol számos festési tippet és technikát mutatunk:



A doboz teljes felületét fessük le alapozó festékkel. Száradás után finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk. Válasszuk ki az alapszínt (elefántcsont) az új matt krémes akrilfestékekből.  Nyomjunk a tubusból közvetlenül a doboz felületére és lapos ecsettel oszlassuk el. Ez a festék sűrű, krémes állaga miatt nem folyik el, könnyen teríthető ecsettel. Erős pigmentáltsága miatt nagyon jó fedőképességekkel bír, és nem utolsó sorban gyorsan szárad. Száradás után a felülete finom, selymes tapintású lesz.



Először a doboz tetejére alakítsuk ki a 3D-s mintát. Rögzítsük a stencilt és maszkoló szalaggal ragasszuk ki azokat a részeket, melyeket nem használunk. A továbbiakban is a matt krémes akrilfestékkel fogunk dolgozni. Festőkéssel vegyünk fel egyszerre az olíva és az elefántcsont színekből, majd töltsük ki a stencil mintáit. Bátran használjuk a színeket, vegyítsük kedvünkre, elég sűrű a festék ahhoz, hogy a 3D-s díszítést is ezzel alakítsuk ki.


Óvatosan emeljük le a stencilt, mossuk el, majd a doboz másik sarkát is díszítsük ugyanígy.


Tervezzük meg a virág- és levél motívumokat, rajzoljuk elő halványan ceruzával. Nyugodtan radírozhatunk is, ha esetleg javítani kellene. Mi most egy margaréta kompozíciót fogunk elkészíteni.


A megrajzolt motívumok köré készítsük el a hátteret. Stencilező ecset segítségével, szinte száraz ecsettel, körkörös mozdulatokkal vigyük fel az olíva és a narancs festékeket.


Fessük meg a margaréta fehér szirmait. Keskeny lapos ecsetet használjunk, kintről befelé haladva alakítsuk ki ezeket.


Festettem egy segédletet, hogy könnyebben illusztráljam a lépéseket:
1, Csak a fehér szirmok
2, A szirmokat árnyaljuk elefántcsont színnel, belülről kifelé haladva.
3, A virág közepének kialakítása sárga színnel, picit barnával árnyalva.
4, Pici pöttyökkel díszítsük a szirmokat az élethűbb hatásért.


A szirmok után készítsük el a leveleket is. Vékony ecsetet használva, fessük meg a levelek kontúrjait, majd töltsük ki az olíva és a fenyőzöld színekkel.


A virág közepét fessük meg sárgára.


Fejezzük be a szirmokat, fessük meg a kontúrokat. Ehhez használjunk nagyon vékony tűecsetet, kevés fekete festékkel. Ugyancsak feketével húzzuk meg a levelek erezetét és kontúrját.
Szintén tűecsettel alakítsunk ki pici ágakat, ezt már a sötétbarna festékkel tegyük meg.
A segédletben leírtak szerint árnyaljuk be a virág közepét barnával, majd a szirmok tövét pöttyözzük tűecsettel.



A levelek színeit tompíthatjuk felhígított fehér akrilfestékkel. A doboz éleit emeljük ki a sötétbarna antikoló festékkel, ehhez használjunk stencilező ecsetet. Minimális festéket használjunk, a korábban megtanult száraz ecset technikát alkalmazzuk.


A felületek megóvása érdekében lakkozzuk le a doboz teljes felületét.


Egy újabb nyárias hangulatú doboz készült el, melyhez szinte csak az új matt krémes akrilfestékeket használtuk.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...