2017. július 11., kedd

Mécsestartó chipses dobozból az újrahasznosítás jegyében

Sokféle mécsestartóval találkozhattunk eddig, de miért ne készíthetnénk egyedi, kicsit romantikus, kicsit patinás és egyben különleges formájút magunknak. Az már csak hab a tortán, hogy ezt egy kidobástól megmentett chips-es dobozból alakítjuk ki, mixed media technikával.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Henger alakú karton doboz
- Alapozó festék

- Levegőn száradó gyurma (JOVI)
- Szilikon öntőformák
- 3D golyó (kicsi és nagy)
- Kőhatású paszta (mészkő)
- Matt akrilfesték (fehér)
- Antikoló festék (patinazöld, fekete)
- Metál- és metál színű viaszpaszták (ezüst, bronz és grafit, türkiz)
- Drót, kartonlap, toll, olló, pamutcsipke, gézlapok.


A kidobástól megmentett doboz külső felületét zsírtalanítsuk alkohollal átitatott papírtörlővel. Fúrjunk 8 lukat 2-3 centire a peremétől, amibe a képen látható módon fűzzük bele a drótot.


Vastag kartonból vágjunk ki a doboz belső átmérőjének megfelelő lapot, ezt az előzőekben kialakított dróthálóra helyezzük rá, majd rögzítsük ragasztóval.


A csipkeszalagokkal fogunk egyfajta keretet adni a díszítésnek, így ezeket ragasszunk fel a doboz alsó és felső peremeihez illesztve. Ezután a teljes külső és a belsejében kialakított kis részt is kenjük át az alapozó festékkel.


Készítsük el a 3D-s mintákat a szilikon öntőformák segítségével. A kiválasztott mintákba nyomkodjuk bele a gyurmát, a felesleget festőkéssel távolítsuk el, majd rögtön vegyük is ki a mintákból. Így még formázható marad a gyurma, amire szükségünk is lesz, hiszen domború felületre fogjuk elhelyezni.


Az elkészített gyurma mintákat egyesével ragasszuk fel a doboz felületére.


Most a kimaradt részeken alakítsunk ki strukturált felületet. Kicsit vastagabb rétegben vigyünk fel a matt sűrű gélpasztából (Heavy Body Gel), majd nyomkodjuk bele az ecsettel a levágott gézdarabokat.


Azért, hogy ezeket a részeket még izgalmasabbá tegyük, díszítsük 3D golyókkal. Ehhez vigyünk fel újabb réteg sűrű gélpasztát (Heavy Body Gel) és nyomkodjuk bele a golyókat.


A még szabadon maradt részekre foltokban kenjünk a mészkő színű kőhatású pasztából, ezzel elértük, hogy mindenhol strukturált felületet kapjunk.


A felvitt anyagok száradása után a teljes felületet kenjük át fehér matt akrilfestékkel.


A festék száradása után a jobban kiemelkedő részeket emeljük ki a patinazöld antikoló festékkel.


A kiemelt részeket árnyaljuk tovább a fekete antikoló festékkel, csupán egészen finoman.


Hogy fémesen csillogó hatást érjünk el, a kiemelkedő részeket kenjük át metál viaszpasztákkal. Itt használhatjuk vegyesen, felváltva a színeket. A végén használjuk a bronz metál viaszpasztát is.


Mivel ez a doboz kartonpapírból készült, ami gyúlékony, ezért inkább elemes mécsesekkel használjuk.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...