2017. június 22., csütörtök

Mixed média variáció vágódeszkára

A mixed média technika valójában nem más, mint különböző díszítési technikák és alapanyagok ötvözése egy alkotásban. A felhasznált anyagoknak és az alkalmazott technikáknak csak a képzeletünk szabhat határt, de azért ügyeljünk arra, hogy megtaláljuk a harmóniát. A mai bejegyzésben egy egyszerű vágódeszkából készítünk színes, nyárias dekorációt. Használjuk bátran a színeket és az anyagokat és nyugodtan kísérletezzünk!


Szükséges anyagok és eszközök:

- Vágódeszka
- Alapozó festék
- Fém díszítőelemek (rózsa, ág, virág, ovális fémkeret)
- Selyemvirág
- Gumi pecsételő, tintapárna (StazOn)
- Ragasztópisztoly

- Heavy Body gél (matt)
- 3D golyók (kicsi és nagy)
- 3D por (durva)
- Matt akrilfestékek (fehér, menta, türkiz, rózsaszín, amiteszt)
- Media mist spray (jádekő, türkizzöld, hajnalka, barna, lila)


A vágódeszka teljes felületét fessük le az alapozó festékkel. Amíg szárad, addig a fém díszítőelemeket is kenjük át a fehér alapozóval. A deszkát a száradás után finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk.


Tervezzük meg a hátteret és a kompozíciót. A fém ovális keretet helyezzük el és ragasszuk fel a vágódeszka közepére, majd tetszőleges helyekre használjuk a feliratos gumi pecsételőt. A ragasztáshoz célszerű ragasztópisztolyt használni, mert gyorsabban lehet vele dolgozni és stabilabban rögzít.


Az ovális keret egyik oldalához igazodva ragasszuk fel a nagyobb díszítőelemeket, majd folytassuk az apróbb kiegészítőkkel. Én a keret bal oldalához helyeztem a nagyobb selyemvirágokat, majd köré az apróbb fém díszeket, a kisebb rózsákat, virágokat és leveleket.


A 3D-s hatás fokozására bevetettem a 3D golyókat és porokat is. Ezek rögzítéséhez matt, sűrű gélpasztát, azaz a heavy body gélt használtam ragasztóanyagként, mert a sűrűsége miatt nem folyik el és megengedi, hogy szépen beleüljön a por és a golyó. Ahová szeretnénk elhelyezni a golyókat, oda vigyük fel vastagon a gélpasztát ecsettel, formáljunk íves vonalakat. Szórjuk bele először a nagyobb, majd a kisebb golyókat, végül a durva porból is egy keveset.


Az akrilfesték színeit hígítsuk fel vízzel és foltokban színezzük meg a hátteret. Már itt is használjuk bátran a színeket.


A nyárias hangulat elérése érdekében és az összhatás kedvéért folytassuk vidám színekkel. Foltokban fújjuk meg a művünket a Média permetfestékekkel. Arra figyeljünk, hogy színeiben harmonizáló legyen az összkép.


A színek kavalkádját finomítsuk, lágyítsuk, hogy az összhatás kellemes legyen. Ehhez használjunk egy kevés fehér matt akrilfestéket. Ecsettel fessük meg a keretet, a virágok szirmait és néhány kidomborodó részt.



A vágódeszka éleit emeljük ki és adjunk keretet a kompozíciónak. Ezt most a barna tintapárna segítségével tettem meg. Finoman húzzuk végig az éleket.



Üde, hangulatos dísztárgy készült egy egyszerű vágódeszkából.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...