2017. április 11., kedd

Húsvéti dobozka

Rohamtempóban haladunk a húsvét felé, de még van egy kis időnk elkészíteni ezt a kedve csibés dobozkát. Lehet a lakásunk dísze az ünnepekre, vagy akár a locsolóknak is adhatjuk ajándékba.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Fa dobozka
- Fém fogantyú
- Fém díszítőelemek
- Kinyomtatott kép transzferhez
- Alapozó festék (primer)
- Lazúr (dió)
- Alapozó paszta (gesso) (fekete)
- Matt akrilfesték (fehér)
- Transzfer oldat
- Antikoló festékek (patinakék, patinazöld, sötétbarna, krémzöld, algazöld)
- Antikoló festék eltávolító
- Antikoló paszta (umbra)
- Expressz ragasztó
- Matt lakk (vízbázisú)
- Lapos ecset és stencil ecset
- Puha rongy, fa spatula


A doboz külső felületét fessük le az alapozó festékkel, a belső felületét pedig lazúrral kenjük át. A fém díszítő elemek felületeit kenjük át az alapozó pasztával (gesso), ez fogja biztosítani a későbbiekben felvitt festékek megfelelő tapadását.


Az alapozó festék száradása után finoman csiszoljuk át a doboz külső felületét, majd portalanítsuk le. A tetejét fessük le fehér matt akrilfestékkel, ehhez használjunk puha szőrű lapos ecsetet, hogy sima felületet kapjunk. Az alját kenjük át fekete alapozó pasztával, stencilező ecset segítségével. Erre azért van szükség, hogy picit barázdáltabb felületet alakítsunk ki.


Az akrilfesték száradása után transzferáljuk a doboz tetejére a kiválasztott képet (fontos, hogy lézerrel nyomtatott mintát válasszunk!): ehhez vattapálcikával vigyünk fel kevés oldatot a papírra, majd fa spatulával dörzsöljük át. Fontos, hogy megfelelően rögzítsük a papírt, nehogy elmozduljon dörzsölés során.



A gesso száradása után a doboz alján alakítsunk ki zöldes árnyalatú, kopott hatású felületet, melyhez az antikoló festékeket használjuk. Vegyítsük a kiválasztott színeket a természetesebb hatás eléréséhez. Az antikoló festék eltávolító folyadékkal átitatott puha rongy segítségével töröljük vissza a festéket, épp csak annyira, hogy kopott legyen.
A fém díszítő elemeket is kenjük át az antikoló festékkel. Itt is használhatunk több színt a kicsi felületek ellenére is.


A festék száradása után díszíthetjük a doboz oldalait. Rögzítsük a kiválasztott stencilt, amihez használhatunk áthelyezhető ragaszt spray-t vagy maszkoló szalagot. A mintát ebben az esetben az antikoló festékkel alakítjuk ki, mert ezt is picit vissza fogjuk törölni, hogy illeszkedjen a kopottas hátteréhez.


Azért, hogy a barna szín visszaköszönjön a doboz tetején is, stencilező ecset segítségével az éleket húzzuk át a barna antikoló festékkel, melyet igény szerint ugyancsak vissza tudunk törölni az antikoló festék eltávolítóval átitatott ronggyal.


Mivel szerettem volna mélyebb-sötétebb barna árnyalatot a doboz peremein, ezért az éleket az umbra antikoló pasztával is kiemeltem. Így a doboz aljának és tetejének színvilága közelebb került egymáshoz.


Csavarozzuk fel a doboz oldalára a kis fém fogantyút. Majd ragasszuk fel a megfestett levél formájú díszeket is.


Végül kenjük át a doboz teljes külső felületét matt lakkal.


Jöhet a húsvét, jöhetnek a locsolók, jöhet az ünnep!


Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...