2017. március 25., szombat

Csipkéből készült tárgyak



Biztosan mindenkinek  lapul otthon a szekrényében maradék függöny, vagy egyéb csipketextil, ezekből könnyen készíthetünk dekorációt vagy egyszerűbb használati tárgyakat, legyen az virág kaspó, mécses tartó vagy tálka. Nem kell hozzá más, mint egy műanyag tejfölös pohár vagy műanyag tál és egy kis sűrű gélpaszta (Heavy Body Gel). A fényes gélpasztának köszönhetően a csipkének megmarad az áttetszősége, könnyedsége. Lássuk, hogyan készítheted el egyszerűen, ezeket a könnyed és üvegszerű érdekes és szép edénykéket.



Szükséges anyagok és eszközök:

-          Tejfölös vödör vagy egyéb műanyag tál
-          Frissentartó fólia (folpack)
-          Maradék csipketextilek
-          Festőkés, olló és maszkolószalag


A műanyag edényünket vonjuk be folpackkal (frissentartó fólia), a tejfölös vödör fülét szedjük le, hogy ne legyen útban a munka során. A befóliázásra azért van szükség, hogy a gélpaszta ne tapadjon a műanyag edényhez és a műanyag edény eltávolításakor a fóliával együtt könnyen lecsússzon a formáról.


A fóliával bevont edénykére, szabjunk akkora csipkét, amekkora körbeéri és az edény alját is elfedi.


Maszkolószalaggal rögzítsük a csipkét az edény peremén, majd az aljára lógó csipkéből vágjunk ki háromszög alakú darabokat. Annyi ilyen kivágás szükséges, amennyi az edény aljára egyengetett csipkének sima fekvést biztosít. Ha kellően kisimult az edény alján a csipkénk, akkor ragasszuk le a maszkolószalaggal. 


Először az edény oldalát kenjük be a géllel, egy festőkés segítségével. Úgy dolgozzunk, hogy mindenhová jusson az anyagból egyenletesen, mintha egy torta oldalát kennénk be krémmel.


Miután az oldala megszáradt vagy érintésre nem ragad, (hajszárítóval gyorsíthatjuk) akkor az edény aljáról távolítsuk el a ragasztószalagot. Kenjük be a szabadon maradt csipkét is a gélpasztával és hagyjuk továbbszáradni az egészet.


Amikor teljesen száraz a gélezett csipkénk, akkor a felső leragasztott pereménél a fóliával együtt, vágjuk körbe a megkeményedett csipkét. Óvatosan húzzuk le a tejfölös pohárról az egészet. A géles csipke edénykénk belsejéből távolítsuk el a fóliát. Az így megszilárdult csipke-edényünk nem lesz teljesen merev és kemény, bőrszerű és rugalmas állaga azonban tartja a formáját. A kész edényünk felső peremét utólag egy ollóval még elegyengethetjük. 


Az áttetsző csipkeedények legszebben mécsestartóként mutatják meg sejtelmes könnyedségüket. Ha erre a célra használjuk őket, az aljába helyezzünk egy befőttesüveg fém tetejét és erre helyezzük a mécsest. Mint más mécsestartóknál is szabály, ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyánkat vagy mécsesünket! 

Kellemes alkotást kívánunk nektek! 



Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...