2016. december 3., szombat

Szuper új ötlet az Elefántcsont gyantához



Amint azt láthattátok, a közelmúltban egy újabb fantasztikusan kreatív termékkel leptünk meg benneteket, az Elefántcsont gyantával. A kétkomponensű formaöntő műgyantarendszer elefántcsontra emlékeztető megjelenése miatt kapta ezt a fantázianevet. Rengeteg mindent készíthetünk ebből a kreatív alapanyagból. Alkotóink folyamatosan kísérleteznek, újabb és újabb megoldásokkal tágítva a termék lehetőségeit, melyet meg is nézhettek az termékről készült videónkon. Most ismét egy érdekes kísérletet láthattok, amikor a már keményre kötött öntvényt bírjuk ismét formálhatóságra. Hogyan? A mintadarabon bemutatott trükkel, Ti is bátran próbálkozhattok! Lássuk a posztban miről is van szó!



Szükséges alapanyagok és eszközök: 

-          Pentart Elefántcsont gyanta (Ivory Resin) formaöntő műgyantarendszer
-          Decor Paint Soft  (patinazöld)
-          Pentart Média tinta (juniper-green)
-          Pentart decoupage ragasztólakk (matt)
-          Pentart expressz ragasztó
-          Pentart antikoló paszta (bitumenes-umbra)
-          Pentart háncsdoboz (ovális)
-          Stamperia ecsetek és decoupage rizspapírok
-          Pentart szilikonforma (gyöngysor, masni)
-          Fogkefe (a fröcskölt mintához)
-          Hajszárító vagy hőlégfúvó
-          Műanyag pohár és spatula, olló, gumikesztyű


Az Elefántcsont gyantát színezhetjük alkoholos színező oldatokkal, melyekből jelenleg 9 színt kínálunk, és használhatjuk a most piacra került 5 féle színező porokkal, vagy a már jól ismert pigment porokkal is, de akár ásványport is keverhetünk bele. 


Néhány példa a színezők használatára.


A háncsdobozt fessük le egy rétegben a dekorfesték nem régen megjelent új színével, patinazölddel. Száradás után médiatintával és egy fogkefe segítségével fröcsköljük meg enyhén az ujjunk segítségével, a festett felületet. A munkához használjunk gumikesztyűt, vagy az elefántcsont gyanta csomagolásában található műanyag kesztyűt.


A festett és pettyezett doboztető közepére, vágjunk ki egy ovális formát a Stamperia decoupage rizspapírok egyikéből. Ragasszuk középre a papírt a szintén nem régen piacra dobott matt decoupage ragasztólakkal.


Tegyük félre az ovális doboztetőt és nyissuk ki az Elefántcsont gyanta csomagolását. A dobozban tartozékként találunk egy pár műanyag kesztyűt - melynek használata az anyag teljes szilárdulásáig folyamatosan ajánlott! - valamint két mérőedényt és egy mérőkanalat. Természetesen megtalálhatjuk a dobozban használati utasítást és magát a terméket, vagyis az elefántcsont gyantát is. Az A és B jelzésű komponenseket külön mérjük ki, azonos mennyiségben, a két mérőedénybe. Jól töröljük ki és jelöljük meg a mérőedényeket, így legközelebbi használhatjuk őket. A kimért adagokat egy harmadik műanyag pohárba (nem része a csomagolásnak) öntsük át, és ott keverjük el alaposan egy spatulával (nem része a csomagolásnak),az egészet. Az elegyet öntsük a szilikon formába, és a használati utasításban foglaltak szerint várjunk vele a megszilárdulásig.


És most jön a varázslat! A már megkötött, kemény állagú öntvényt formázzuk tovább a szükséges alakzatba. Ezt egy hajszárító vagy (domborító szárító) segítségével tehetjük meg. A megkeményedett öntvényre fújjunk meleg levegőt, amíg az puha nem lesz (30-40 másodperc), majd formázzuk a kezünkkel a kívánt alakzatba. A műveletet jól szellőző helyiségben végezzük és ismét vegyük fel hozzá a csomagolásban található kesztyűt! Rögzítsük az alakzatot, és ahogy kihűlt, az elefántcsont gyanta felveszi a beállított formát. A formázott alkatrészeket, expressz ragasztóval ragasszuk a helyükre.


Végül egy vékony ecset segítségével, emeljük ki az öntvény széleit antikoló pasztával (umbra). A pasztából tehetünk a doboz alsó felére is, dekorációként. Örömteli és kreatív alkotást kívánunk nektek, reméljük, hamarosan láthatjuk, hogy miket alkottatok az Elefántcsont gyantából, osszátok meg velünk a Facebook oldalunkon!




Az Elefántcsont gyanta újramelegítésének ötlete, valamint szöveg, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...