2016. december 5., hétfő

Buborékminta fadobozon Delicate metál akrilfestékkel

Be kell vallanunk, minket is elért a buborékláz, amely egy igazán különleges és meglepő technika. A Pentart akrilfestékek kiválóan alkalmasak ehhez a rendkívül látványos és egyszerű díszítéshez, most ezt mutatjuk meg. Akár gyerekekkel közösen is elkészíthető egy téli délutánon. Az eredeti ötlet díszes papírok készítéséből indult, melyeket ezerféleképpen lehet utána tovább használni, például tárgyak becsomagolására, decoupage technikákhoz stb. Mindezt továbbgondolva, mi kipróbáltuk festett fa illetve háncsból készült tárgyakon is. A buborék technika tökéletesen működött ezeken a felületeken is. Olyan fadobozokat készítettünk, melyek alkalmasak a közelgő karácsony ajándékainak egyedibb és szebb csomagolására. Ráadásul a fenntarthatóságot is szem előtt tartva, a fadobozok az ünnep leköszöntével is használhatóak tárolásra. Lássuk hogyan készíthetünk magunknak buborékmintás tárgyakat a Pentart új metál akrilfestékeivel, a Delicate-el!

Szükséges alapanyagok és eszközök:

-          Pentart Delicate metál akrilfesték (kékezüst és antikezüst)
-          Pentart dekorfesték (Dekor Paint Soft: jégkék)
-          Pentart viaszpaszta (átlátszó)
-          Pentart háncsdobozok (ovális)
-          Bármilyen mosogatószer
-          Szívószál és egy ecset
-          Műanyag edényke, kevés vízzel
-          További dekorálásra, bármilyen díszszalag vagy zsinór


A dobozokat egy réteg dekorfestékkel (jégkék) fessük le, ez lesz az alap színünk.


Készítsük elő a buborékozáshoz szánt elegyet. Ehhez egy-egy rész Delicate metál akrilfesték szükséges (kékezüst és antikezüst), melyeket a műanyag edénykénkbe öntünk, ehhez adunk egy rész mosogatószert és egy rész vizet. Az „alaplé”minden eleme azonos mennyiség, de a mosogatószert megduplázhatjuk, ha nem habzik kellően a keverékünk, illetve kevés vizet is adagolhatunk hozzá, ha túl sűrű lenne.


Alaposan keverjük össze az alapanyagokat egy ecsettel, kicsit lehet habosítani is. Olyan állagú legyen, mint egy félig, vagy éppen elkezdett felvert tojásfehérje. 


Ezután jöhetnek a gyerekek és egy szívószál segítségével felfújhatják a keveréket. Közben készítsük oda a festett és megszáradt fadobozainkat is.


Az adott fatárgyat, egyszerűen ráemeljük a felfújt buborékokra és leemeljük. Ismét felfújjuk a mosogatószeres festéket és ismét a buborékok fölé tartjuk a dobozkánk egy még nem buborékmintás felületére. A technikát matt akrilfestékekkel is kipróbálhatjuk!


Miután végeztünk a buborék mintákkal, és megszáradtak a dobozok, átlátszó viaszpasztával tartósítjuk a dekorfestéket és a mintát. Hagyjuk száradni egy kicsit a viaszt, majd egy ronggyal fényesítsük ki a felületet. Reméljük, kipróbáljátok ezt a fantasztikus technikát és meg is mutatjátok nekünk! Örömteli alkotást kívánunk!





A fafelületre való alkalmazás ötlete, szöveg és fotó: Lakbear

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper vagy Zoli! :-) Ezt kénytelen leszek kipróbálni.

    VálaszTörlés
  2. ¿Como pones las burbujas en la caja?
    Gracias

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Querida Lirtea! Después de inflar la mezcla (pintura y líquido lavavajillas) y las burbujas aparecen, sólo tiene que poner la caja arriba, las burbujas se rompen y se adhieren a la caja.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...