2016. november 16., szerda

Romantikus falióra rózsával és csipkével

Egy szuper izgalmas és látványos ötletet hoztunk ma Nektek, amelyhez bár úgy tűnik, nem szükséges nagyon nagy kézügyesség. Egy kis trükk és bárki elkészítheti ezeket káprázatos térbeli rózsákat.A 3D-s díszítéssel természetesebb hatást lehet elérni, melyhez most a csiszolható alapozó pasztát hívjuk segítségül, végül pedig a csipkeminta teszi majd igazán elegánssá és romantikussá a kompozíciót. 


Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék (akril primer)
- Alapozó paszta - lágy (soft gesso)
- Akrilfestékek (fehér, szürke, rózsaszín, vörösbor, tövis)
- Gyöngytoll (jégvirág)
- 3D por (finom)
- Matt lakk
- Festőkés
- Áthelyezhető ragasztó spray
- Lapos ecset, stencil ecset
- Stencil
- Falap
- Óraszerkezet
- Szivacsdarabka
- Csiszolóvászon
- Papírlap, olló


Első lépésként fessük le a falapot alapozó festékkel, ami jó alapot ad a további fázisokhoz. Az alapozó száradása után, öntsünk ki a fehér és a szürke akrilfestékből egy tálkára. Mivel egy nagyon halvány szürke színt szeretnénk háttérnek, így ezt a két színt összekeverve fogjuk használni. Nem szükséges teljesen egységesre keverni a színeket, mert a vintage stílust erősíthetjük, ha picit foltos lesz a háttér hatása. Fessük le a falapot ezzel a kikevert halvány szürke akrilfestékkel.


Egy papírlapból vágjunk ki egy akkora kört, ami az óra alapját fogja képezni. A stencilt és a papírlapot fújjuk le az áthelyező ragasztó spray-vel.


Először helyezzük fel a papírlapot, ide kerül majd az óraszerkezet, illetve az óramutatók. Igazítsuk be a stencilt, simítsuk a falapra, a ragasztó spray biztosítja a rögzítést. Festőkés segítségével töltsük ki a stencilt a lágy alapozó pasztával (soft gesso) a papírlapot kikerülve.


Óvatosan emeljük le a stencilt és mossuk el, így többször fel tudjuk majd használni. A papírlapot még hagyjuk a helyén. Ha megszáradt a paszta helyezzük vissza a stencilt a sarok részre és folytassuk, illetve készítsük el a mintát a kimaradt részen is.


A rózsás stencilt most segédként fogjuk használni. Nagyon kevés fehér akrilfestékkel töltsük fel a stencil ecsetet. Fessük meg a rózsamintákat a stencil segítségével a pasztából kialakított csipkés rész körül. Ezekre a rózsákra fogjuk halmozni a pasztát.


Miután megszáradt a stencilezett rózsaminta - ami pár percet vesz igénybe -, egy tálkába öntsünk ki a lágy alapozó pasztából (soft gesso). Keverjünk hozzá egy kevés 3D port (finom). Éppen csak annyit, hogy egy picit sűrűbb legyen, így vastagabb, tömörebb szirmokat tudunk kialakítani. A szélesebb festőkéssel alakítsuk ki a szirmokat. A stencillel kialakított rózsa most a segítségünk, erre halmozzuk rá a pasztát, szirmonként haladva.


A keskenyebb festőkéssel ugyanígy alakítsuk ki a leveleket.


Várjuk meg, amíg teljesen megszáradnak a rózsáink. Ez több órát vesz igénybe, mert a szokásosnál most vastagabb réteget képeztünk.
Ezután egy nagyon kellemes rész következik: A kifestőkhöz hasonlóan fessük meg a rózsákat és leveleket. A szirmok külső részeit a rózsaszínnel, a szirmok belső részeit egy nagyon kevés vörösbor színű akrilfestékkel árnyalhatjuk. Picit mossuk össze a színeket és halványítsuk egy kis fehérrel, hogy még finomabb színárnyalatokat kapjunk. A leveleket fessük meg a tövis színű akrilfestékkel, amit szintén halványítsunk egy picit.


Ahhoz, hogy kopottas legyen az összhatás - az akrilfesték száradása után -, finoman csiszoljuk át a kiemelkedő részeket.


Egy ecset segítségével portalanítsuk le a felületet. Ezután a fehér akrilfestékkel alakítsunk ki keretet. Ehhez használjunk egy szivacsdarabkát.


Az órának kihagyott részen fúrjuk meg a lyukat, ahová az óraszerkezet kerül. A gyöngytollal alakítsuk ki a pöttyöket, ami a számokat fogja helyettesíteni.


Ha a gyöngytollból kialakított rész megszáradt, befejezésként kenjük le az egész felületet a matt lakkal. Végül szereljük fel az óraszerkezetet.


Az így elkészült falióránk nem csak hangulatos dísze, hanem hasznos kiegészítője is lesz otthonunknak.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...