2016. május 5., csütörtök

Az üvegfestékek és kontúrozók lehetőségei és határai



Nagyon sok kérdés érkezett mostanában hozzánk az üvegfestékek, valamint a kontúrozók használatával kapcsolatban. Ezzel a bejegyzéssel igyekeztünk minden kérdésre választ adni!




A hobbi üvegfestékeket két csoportba sorolhatjuk. Vannak az oldószert tartalmazóak melyeket, ha a gyártó nem jelzi, nem szükséges hőkezelni. Másik csoportjuk a vízbázisú üvegfestékek, melyek általában hőkezelést igényelnek.

Először a Pentart  „glass&porcelain  paint”-t, azaz üveg és porcelán festéket tanulmányozzuk.  Ezzel a festékkel nem csak üvegtárgyakat, hanem porcelán és kerámiatárgyakat is dekorálhatunk. A vízbázisú üvegfestékek használatát gyerekeknek is ajánlhatjuk, mivel a munka befejeztével a kezüket szappanos vízzel könnyen lemoshatják. A festett tárgyak felülete nem lesz vízálló. 


Amennyiben a tárgyat használni szeretnénk és rendszeresen tisztítanánk, akkor a festéket a teljes száradás után (24 óra) rá kell égetni a felületre. Ehhez hagyományos sütőben 100 fokon 30 percig, míg mikrosütőben 700 watton 10 percig hőkezeljük a tárgyakat. A különböző színű festékek egymással jól keverhetőek. A színeket „üveg és porcelánfesték médium” hozzáadásával világosíthatjuk, segítségével halványabb tónusokat is előállíthatunk. Ne használjunk tiszta vizet a hígításhoz, mert a vízzel hígított festék összeugrik a felületen! A festéshez használt ecseteket vízzel tisztíthatjuk.


Az üvegfestékeket általában kontúrozó festékkel együtt szoktuk használni, amivel megrajzolhatjuk előre a mintát, de utólag is díszíthetjük velük az üvegfestményünket. A kontúrozó festéket nem kell hőhatásnak kitenni a végső szilárdság érdekében. A Pentart kontúrozó festékek univerzálisan alkalmasak mindenféle kontúrozási feladathoz, bármilyen felületen használhatjuk őket minták kiemelésére, rekesztechnikához, de mind üveg-, mind textilfestéshez nélkülözhetetlenek.



Gyakran felmerül a kérdés, hogy ha vízbázisú üvegfestékhez választjuk, akkor szükséges-e hőkezelni a kontúrozót? Két dolgot tehetünk. Vagy a sütőben hőkezelt üvegfestményt utólag kontúrozzuk, vagy a kontúrozó festékkel együtt tesszük a sütőbe. Mindkettő lehetséges, mert a kontúrozó bírja a hőkezelést. Azonban az égetésnél egy fontos szabályt be kell tartanunk. A megadott sütési vagy égetési hőfokot ne lépjük túl és a megadott időtartamot se. A színek megéghetnek a túl hosszú hőhatás következtében, illetve a színük elváltozhat. A piros és sárga színekre ez különösen igaz. A másik fontos szabály, hogy a száradási időt mely egy nap, tartsuk be és csak ezután tegyük a sütőbe a dísztárgyakat. Az égetési idő leteltével ne vegyük ki a sütőből a festett holmikat. Hagyjuk ott őket, és csak ha már kihűltek, akkor vegyük ki. Érdemes több festett tárgyat egyszerre égetni így energiát spórolunk meg. A hőkezelt, festett tárgyakat, edényeket vízzel és mosószerrel könnyen tisztán tarthatjuk, a kiégetett festék nem jön le. Figyelem! Az üvegfestékek élelmiszerbiztonsági szempontból nem minősítettek, ügyeljünk arra, hogy a festett felületek élelmiszerrel ne érintkezzenek! 



Készíthetünk vintage hatású üvegtárgyat is! Egy koptatási tipp: A vízben oldható üvegfestéket száradás után, égetés előtt egy nedves szivaccsal áttörölve „koptathatjuk”. A festék egy része eltávolítható így és egy érdekes, kopott hatást kapunk. Természetesen hajszárítóval elősegíthetjük a száradást és egy újabb koptatható réteget vihetünk fel az üvegre. 



Ne maradjon ki a sorból, a Pentart oldószeres üvegfesték sem! Ez a termék alkohol bázisú, élénk színű, fényesen átlátszóra száradó festék.  A teljes száradási idő ezúttal is 24 óra. A színeket könnyű keverni. Hígítani, ill. a festéshez használt eszközöket tisztítani az alkoholos oldószerrel (alcohol based solvent) lehet. Az univerzális kontúrozót ugyanúgy használhatjuk hozzá, mint a vízbázisú üveg és porcelánfestékhez. Az oldószeres festékkel szintén nemcsak üveget, hanem festhetünk kerámia, porcelán vagy fém tárgyakat is. Oldószeres üvegfestékeink között új effekt-színeket is találhattok; fémes (metallic) és csillogó (sprakling) változatokkal bővült a paletta. A metál és csillogó színek áttetszőre száradnak.


Néhány hasznos tanács:

Az üveg, porcelán és kerámia tárgyakat mindig készítsük elő a festéshez. Az adott tárgyunk legyen minden esetben zsír és olajmentes. Tisztítsuk meg és portalanítsuk a felületüket. Vizsgáljuk meg a tárgyat, hogy van-e repedés rajta. Amennyiben van, akkor inkább oldószeres üvegfestékkel dekoráljuk, hiszen ebben az esetben nem történik égetés, így nem is törhet el a tárgy. 

Van egy jó hírünk, nincs szükség rajztudásra ahhoz, hogy szép minták szülessenek! A képeken látható virágmotívumot egy, a könyv illusztrációra helyezett üveglapon keresztül festheted át. Nem kell előrajzolni, csak követni a képen látható színeket és formákat. A színek felfestése után a kontúrozóval könnyen körbehatárolhatjuk az elkülönülő részeket. 



A bazsarózsa mintához az üveg és porcelánfestéket valamint az ólom színű kontúrozót használtuk. 

Hozzávalók:

- Pentart üveg és porcelán festék ( kék, piros, sárga színek és médium)
- Pentart fóliázott üveg 13,5x19,5cm ovális
- Stamperia ecsetek 3db vékony, közepes és lapos
- egy műanyag tálka vízzel az ecseteknek és egy paletta, amin a színeket keverjük


 

Fotók és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...