2015. február 25., szerda

Antikolt tavaszi virágtartó ágydeszkákból

Korábban már mutattunk Nektek egy remek ötletet arra, milyen jópofa falifogas készíthető ágydeszkákból! Az ágydeszka maga kiváló alapanyag, ha kedvet kaptunk egy kis barkácsoláshoz, hiszen szépen megmunkált, előre csiszolt felületét már nem kell csiszolnunk sem!




BorsaBox is ezt az alapanyagot használta fel tavaszi virágos ládikáinak elkészítéséhez. Vegyük sorra, mire lesz szükségünk még!



Hozzávalók:
-         könnyen fűrészelhető fa (fenyő) léc
-         szögek és kalapács
-         bútorhátlap
-         Pentart matt akrilfestékek (country rose, country kék, bézs, fekete, fehér)
-         Pentart Vintage Effect medium
-         Pentart viaszpaszta
-         Home Sweet Home 3D sablon (vagy bármilyen feliratos sablon)
-         Struktúrpaszta



A lécekből különböző méretű virágtartókat készíthetünk, érdemes ezeket előtte egy papíron megtervezni. Készíthetünk hosszabb fajtát, amibe egymás mellé helyezhetjük a növényeket, vagy akár az "egyszemélyes" darabokat is összeállíthatunk.



Íme, egy kis segítség a nagy láda leszabandó oldalainak darabszámához és méreteihez:
  • 2 db 35cm-es,
  • 2 db 8 cm-es,
  • lécvastagság: 1.7 cm
  • A kész virágtartó méretei kb. 35x 12x7 cm (szélesség x mélység x magasság)
Ugyanez a kicsi láda leszabandó oldalainak darabszáma és méretei esetén:
  • 2 db 8cm-es,
  • 2 db 11 cm-es ,
  • lécvastagság: 1.7 cm
  • A kész virágtartó mérete kb. 11x12x7 cm (szélesség x mélység x magasság)


Kézifűrésszel vagy géppel szabjuk le a részeket és finomszemcsés csiszolópapírral (pl.100-as) puhán simítsuk át az éleket úgy, hogy közben ne kerekítsük le azokat. Ha lekerekednek, akkor az oldalak összeillesztésénél látszani fog hogy a sík nem egyenletes.

Az oldalak összeszögeléséhez összesen 4 db szög kell. Ha kész vagyunk a kerettel, jöhet a doboz aljának előrajzolása, majd leszabása a bútor hátlapból.





A kopottas, öregített hatású a felület elérséhez használjunk akrilfestéket és Vintage Effect mediumot! Ennek használatát már korábban is mutattuk Nektek, ebben ennél a teásdoboznál, amiről videó is készült. Először vigyük fel az első akrilfesték színt, majd száradás utána jöhet a Vintage Effect medium. Miután ez is megszáradt, jöhet egy másik árnyalatú akrilfesték réteg, amit száradás után a Vintage Effectnek köszönhetően könnyedén meg lehet csiszolni (használjunk 100-as csiszolópapírt), így az alsó festékréteg elő fog tűnni.





Bizonyos részeken erőteljesebben is rányomhatjuk a csiszolópapírt a felületre, így karakteresebb, élethűbb kopásokat érhetünk el.





Mivel egy virágtartóról van szó, ahol víz is előfordul, így fontos hogy az elkészült festést fixáljuk. Ha viaszpasztával dolgozunk számítani kell arra, hogy a fedőfesték színe mélyebb tónusú lesz. Ezen kívül használhatunk vizes bázisú matt lakkot is, ami még nagyobb védelmet biztosít a felületnek.

Az elkészült ládikákat tovább díszíthetjük 3D sablonnal és struktúrpasztával. Helyezzük fel a sablont a kiszemelt helyre. Egy spatula segítségével töltsük ki a sablon réseit a struktúrpasztával. Simítsuk el az anyag tetejét, majd óvatosan emeljük le a sablont a mintáról. Hagyjuk száradni a kapott mintát, legalább fél órát.

Ezután már jöhetnek is bele a tavaszi növények, virágok!




Ötlet, fotó és styling: BorsaBox
A poszt eredeti forrását ITT tudjátok elolvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...