2014. augusztus 30., szombat

Hangulatos mécsestartók

Augusztus végén ugyan elbúcsúztatjuk a nyarat, de szeptemberben még lehet az erkélyen vagy a kertben ücsörögni, esténként pedig egy pokróccal betakarózva jókat beszélgetni. A hangulatot pedig fokozhatjuk saját készítésű színes mécseslámpásokkal!



Ehhez nincs is szükségünk sok alapanyagra, hisz szinte minden háztartásban van kiürült lekváros üveg. Szerezzünk be többféle színben üvegfestéket és oldószert, kontúrozót és egy finomszőrű ecsetet, amivel könnyedén eloszlathatjuk az üvegfestéket.



Az üvegeket alaposan zsírtalanítsuk és amennyire csak lehet, pormentes környezetben dolgozzunk (ne kültéren). Állítsuk fejre az üvegeket, tegyünk alájuk egy fóliát vagy papírtörlőt, így ugyanis úgy tudjuk forgatni az üveget, hogy közben nem érünk hozzá. A festékből ne vigyünk fel túl sokat, vagy túl keveset, törekedjünk az egyenletes, közepes mennyiségű felvitelre. Száradáskor az ecsetvonások eltűnnek, a festék szépen eloszlik.


 Az üvegfesték színeket keverni is lehet, de semmiképpen ne használjunk ehhez műanyag tálkát/poharat, mert a festék oldószeres! Mi kék és zöld árnyalatokat kevertünk össze 1:1 arányban és így kaptuk ezt a türkizes árnyalatot.



A száradást elősegíthetjük, ha napon szárítjuk az üvegeket. A teljes száradással várjunk 24 órát.


Ezután jöhet a kotúrozóval való dekorálás, amihez mi antikréz színt választottunk. Húzhatunk folyamatos vonalakat, vagy pöttyözhetünk is. A kontúrozó kb. 30 perc alatt megszárad. Az így elkészült tárgyat nem kell kiégetni!



Ezután már csak bele kell tenni a mécsest, és egy hosszú gyufával meggyújtani. A technika egyébként fordítva is alkalmazható, hogy előbb felrajzolunk egy mintát kontúrral és a köztes részeket kitöltjük üvegfestékkel. A munkálatok végén az ecsetet oldószerrel tisztítsuk.




Fotó: Varga Judit

1 megjegyzés:

  1. Kedves Judit.

    Igazán szép és igen hangulatos az üveg díszítésed. Érdemes volt megnéznem. Köszönöm a jó ötletet.
    Üdvözöllek sok szeretettel: Veronika

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...