2014. július 28., hétfő

Krumplinyomda helyett citromstempli

Megjelent a Nők Lapja Cafén egy nagyon jópofa cikk arról, hogyan lehet krumplinyomdával dinnyemintás konyharuhát készíteni! Ez nekünk is tetszik (és nem csak azért, mert ott is Pentart textilfestékkel dolgoztak), hanem mert tényleg egyszerű technika! Gyerekekkel is vidám időtöltés lehet, de ez nem jelentei azt, hogy csak gyerekes mintákat készíthetünk!



Sőt, lehet nagyon trendi, extravagáns megoldásokkal is próbálkozni, és a színekkel is bátran lehet kísérletezni! Mi most az idei nyár újdonságával, a neon textilfestékünkkel nyomdáztunk! A neon színek egyébként most az öltözködés terén is hódítanak, a ruha- és cipőboltok tele vannak ezekkel az élénk árnyalatokkal.

Nézzük mire lesz szükségünka nyomdázáshoz:


  • Díszítendő textil (előtte mosással avassuk be az anyagot!)
  • Neon narancs és neon pink textilfestékek
  • Ecset, szivacsecset
  • Fólia
  • Papírtörlő
  • Citrom
  • Vasaló és sütőpapír


Vágjunk ketté egy citromot és alaposan itassuk le róla a nedvességet, kicsit hagyhatjuk is napon száradni. Tegyünk védófóliát a textilünk alá!


Ezután a középső részre szivacsecsettel, a szélekre pedig ecsettel vigyük fel a textilfestéket. Nem kell túl sok, mert akkor a minta nem fog szépen látszódni, ezért érdemes előtte egy próba anyagon kísérletezni a festék mennyiségével.



Határozott mozdulattal nyomjuk a felületre a citromstemplinket, majd fessük be újra és így folytassuk a mintázást.



Miután megszáradt a festék (kb. egy óra), vasaljuk át sütőpapíron keresztül  - vagy az anyag visszáján - legmagasabb hőfokon kb. 3-4 percig, hogy véglegesen fixáljuk.  Ezután a textil mosógépben is mosható 40 fokon.


Ezzel a technikával mintázhatunk terítőt, tányéralátétet, ülőpárna huzatot, sötétítő függöny alját, de akár ágyneműt is! 








Próbáljátok ki Ti is, nagyon jó szórakozás ;)

Fotó és styling: Varga Judit


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...